Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

drunkna inte i dina känslor

Författare: Maggan Hägglund och Doris Dahlin
Förlag: Libris (2013)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Drunkna inte i dina känslor är en bok som handlar om den som har en HSP (high sensitive personality). Är sensitivt begåvad. Eller Stark-Skör, för att använda författarnas eget ord. Det är personer som pejlar av omgivningens känsloläge och som känner lite särskilt starkt. I boken förklarar, bekräftar och visar Maggan Hägglund och Doris Dahlin hur en person tar tillvara på sin känslighet och ser det som en tillgång istället för en svaghet.

Det finns vissa böcker som direkt fångar min uppmärksamhet när de kommer ut och som jag känner att jag vill läsa nu, nu, nu! Drunkna inte i dina känslor är precis en sådan bok, även om det har dröjt länge innan jag har läst den. Men den har absolut inte blivit bortglömd. Jag är nämligen en sådan person som jämt får höra att jag ska sluta vara så känslig, fastän det är det enda sätt jag kan vara på.

Det är väl det som Drunkna inte i dina känslor har att bjuda på. Den där igenkänningen. Att det finns andra som precis som jag blir helt utpumpade av att pejla av alla känslostämningar och som känner väldigt starkt. För annars, som författarna direkt medger, så är den inte särskilt vetenskapligt underbyggd. Ibland beskriver de forskningsstudier och drar slutsatser utifrån dessa som gör att jag undrar hur de kom till den slutsatsen. Jag kan bli lite avigt inställd till när anekdotiska data ska användas för att göra stora generaliseringar, som resulterar i två olika sorters typer av starksköra människor. Namn som Stålmannen och Ynk är klart värdeladdade på ett sätt som jag inte upplever positivt.

När vi ändå talar lite om språk så löper det som en röd tråd genom Drunkna inte i dina känslor en upprepning av meningen ”det är inte fel på dig.” Jag förstår avsikten och tanken är god, men risken är att det får motsatt effekt. Att det i grunden sår en tanke om att det måste vara något fel på mig eller att jag måste känna att det är fel på mig, eftersom de hela tiden skriver som om det vore så.

Men det finns en hel del matnyttigt i Drunkna inte i dina känslor. Uttryck som att ”mental översvämning” och att ”vara under stenen” kommer jag inlemma i mitt språkbruk. Det finns även övningar som känns som om de verkligen kan hjälpa, som att erkänna känslor eller skriva en reflekterande dagbok. Det där med reflekterande dagbok tror jag verkligen kan hjälpa en att komma underfund med vad det är för känslor som särskilt tär på en och hur en kan handla för att hantera det bättre.

Visst att jag känner en aning besvikelse efter att ha läst Drunkna inte i dina känslor, men det är ändå en intressant bok. Och igenkänning är faktiskt guld värt.

betyg3

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

  1. Jag borde avluta den här, började för ett bra tag sen men den blev liggande.

  2. Lena skriver:

    Den där boken känner jag igen, men jag har inte kommit så långt att jag läst den ännu 🙂

  3. Olivia skriver:

    Vilken skön och ordentlig recension. Tack! Äntligen. Både plus o minus, samt genomtänkt källkritisk analys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.