Ekoenkelt: Vägen till ett hållbart liv av Pernilla Johansson

Omslagsbild Ekoenkelt

Författare: Pernilla Johansson
Förlag: Pagina (2016)
Antal sidor: 160 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Även om storföretag och miljöbusar har ett stort lass att dra för vårt klimats skull, så måste vi alla hjälpas åt. Vi måste ställa om vårt energi- och miljötänk. Ekoenkelt är skriven av Pernilla Johansson, som driver en blogg vid samma namn. Steg för steg visar hon att det inte behöver vara krångligt eller svårt att ställa om till en hållbar livsstil. Det kan till och med vara riktigt kul. Här gås olika områden igenom såsom maten och köket, hemmet, garderoben, resorna och badrumsskåpet. Det ges också tips om vad man kan göra på jobbet eller för att ta ytterligare steg.

Om Klimatpsykologi var för den som redan hade kommit en bra bit på väg i sin resa mot en hållbar livsstil, så är Ekoenkelt det som sätter grunderna. På ett lättbegripligt och engagerat vis lotsar Johansson oss igenom olika områden och deras fallgropar. Hur bör du tänka i köket för att leva mer hållbart? Hur ska du tänka kring din garderob? Det jag särskilt älskar är att hon är oerhört konkret. Hon listar till exempel vilken fisk du absolut ska undvika på grund av dess miljöpåverkan eller för att vi har fiskat för mycket av den. Det gör det lite enklare, när hon är så pass konkret.

Ekoenkelt lär mig en hel del nytt. Att till exempel många hudkrämer innehåller fossila oljor, det var nytt för mig. Det är alltid kul att lära sig något och det här är en bok som får mig att känna mig peppad. Att rensa ur garderob kan ibland kännas motigt, även om jag gör det regelbundet, men när hon motiverar det genom att ett plagg kanske kan skänka någon annan glädje, då känns det lite lättare. Jag vill gärna att mina saker ska få ett nytt hem som tycker om dem lika mycket som jag gjorde en gång i tiden.

Min enda invändning mot Ekoenkelt är det här med resorna. Det känns lite som om Johansson säger att om du sparar in på resandet i vardagen, med bil och så, så kan du unna dig en flygresa någon gång ibland. Vilket inte stämmer överens med något annat som jag har läst. Å andra sidan, jag som aldrig har rest någonstans, har kanske lite lättare än andra, som är vana vid att resa, att vara anti-flygresor…

Ekoenkelt är en fascinerande, inspirerande bok som fungerar alldeles utmärkt till att leda läsaren ut på stigen mot en hållbarare livsstil.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ekoenkelt: Vägen till ett hållbart liv av Pernilla Johansson

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.