Ekologik av Johan Tell

Omslagsbild Ekologik av Johan Tell

Författare: Johan Tell
Förlag: Max Ström (2018)
Antal sidor: 152 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ekologik innehåller 100 konkreta tips på vad vi som individer kan göra för en mer hållbar framtid. Den fokuserar på de möjligheter vi har i vardagen för att skapa en bättre värld – i köket och i badrummet, på vardagsresan och sommarsemestern, hemma och på jobbet. Som en extra bonus är nästan allt som är bra för miljön också bra för plånboken.

Ekologik är uppbyggd som en numrerad lista, som i sin tur är indelad i olika områden, där Johan Tell ger råd hur vi ska kunna leva ett mer hållbart liv. Formatet blir således lättläst och lättöverskådligt, men kanske lite grunt emellan varven. En del tips blir också lite vagt formulerade. Men det är en bra bok för den som håller på att läsa in sig på området kring hållbart leverne.

En sak som jag tycker om med Ekologik är att det är en positiv ton som går genom hela boken. Den är skriven lite med glimten i ögat, vilket gör det hela oerhört lättläst. Istället för att prata om en köttfri måndag, så kan man istället införa en pannkaksmåndag (pannkakor innehåller dessutom i allmänhet mer protein i form av ägg än vad till exempel falukorv med pommes frites gör, enligt Tell).

När det gäller mat, så skriver Tell i Ekologik även en fin sak om längtan. Tipset går ut på att vi ska äta mer efter säsong, istället för att kräva att allt alltid ska finnas i frukt- och gröntdisken, men att när vissa saker väl är i säsong, såsom apelsiner på vinterhalvåret, kommer de smaka så mycket bättre eftersom vi har längtat efter dem. Längtan, att se fram emot saker, det är fina grejer och något vi alltför lätt glömmer bort i en värld som serverar det mesta vi vill ha direkt på ett silverfat.

Ekologik är en bra nybörjarbok för den som är nyfiken på det här med att leva hållbart, men kanske är lite för ytlig för den som vill läsa in sig mer på ämnet.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ekologik av Johan Tell

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.