Ellen Key & Selma Lagerlöf – Breven av Louise Lindblom

Ellen Key & Selma Lagerlöf - Breven av Louise Lindblom

Författare: Louise Lindblom
Förlag: Blue Publishing (2022)
Antal sidor: 227 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Två litterära giganter under sin samtid som har lämnat ett outplånligt spår i världen. Under tre decennier så brevväxlade Ellen Key och Selma Lagerlöf. Deras vänskap var sällsynt, där engagemanget för kvinnlig rösträtt och fredsfrågan band dem samman. De sände sina böcker till varandra, bad om utlåtanden och kom med råd. I breven skriver de om personer som stod dem nära och den tid de levde i. I breven kommer nya rön om deras relation fram. Historien skrivs om.

Det damp ned ett mejl i inboxen, ett mejl om en bok som handlade om vänskapen mellan Ellen Key och Selma Lagerlöf. Med Sara Lövestams Tillbaka till henne i färskt minne, hade jag fortfarande en fot i den tiden. Så jag tackade ja till ett recensionsexemplar av Ellen Key & Selma Lagerlöf – Breven.

Med stöd av dessa brev, lotsar Louise Lindblom oss kunnigt igenom deras vänskap i Ellen Key & Selma Lagerlöf – Breven. Hon tolkar och hon förklarar den tid som kvinnorna levde i och vad de bidrog med för att förändra världen. Allt stöds av utdrag ur brev som skickats mellan dessa två litterära giganter. I slutet kan man ta del av hela den bevarade brevväxlingen.

Ellen Key & Selma Lagerlöf – Breven levandegör historien med deras egna ord. Jag är varken särskilt bevandrad i Selma Lagerlöfs eller Ellen Keys liv, så jag känner inte till debatten om ifall de var vänner eller ovänner. Men jag tycker om att läsa denna engagerande bok om deras liv. Om deras kamp. Om vad deras böcker betydde för dem själva och för omvärlden. Brev är en intressant källa till kunskap.

Om du är nyfiken på dessa båda kvinnors liv och verk, då tycker jag att du ska ge dig i kast med Louise Lindbloms kunniga skildring i Ellen Key & Selma Lagerlöf – Breven.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.