En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Omslagsbild En halv gul sol

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Originaltitel: Half of a Yellow Sun
Översättare: Joakim Sundström
Förlag: Bonnier Pocket (2009)
Antal sidor: 679 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Olanna och Kainene må vara tvillingar, men de är så olika som två systrar kan bli. Olanna vill vara alla till lags och har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i faderns fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard, som blir blixtförälskad i henne. Till skillnad från Olanna funderar hon aldrig på att bilda familj. Olanna flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby. Hos Odenigbo bor också den unge tjänaren Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen. Men när kriget bryter ut kan inte ens privilegier skydda dem. Hem och familj splittras, och fruktansvärda händelser sliter sönder deras liv.

I En halv gul sol skildrar Chimamanda Ngozi Adichie Biafrakriget utifrån tre karaktärers synvinklar: Olanna, Ugwu och Richard. Berättelsen rör sig under två tidsplan, det tidiga sextiotalet och slutet av sextiotalet. Detta sätter ramen för en drabbande berättelse om en historia som kanske har ignorerats, men som inte har förintats. Biafra är en fotnot i historien, en varning till barn som inte vill äta upp sin mat – ”tänk på barnen i Biafra”, som Adichie nu har väckt till liv.

Trots sitt tunga material, flyter läsningen av En halv gul sol. Den ryggar inte tillbaka för att skildra brutaliteten i kriget eller hur desperationen förändrar människor, men Adichie har ett suggestivt språk som frammanar både det vackra och det fula. Kärleken mellan två systrar, som till en början inte förstår varandra men som sedan närmar sig varandra, blandas med krigets meningslöshet och våldsamhet. Bredvid kärleken existerar trauma. Skildringen av att tvingas bli en flykting i sitt eget land, att svälta, att se sina pengar bli värdelösa, att bo under fruktansvärda förhållanden – Adichie hanterar detta med varsam och känslomässigt engagerande hand. Det här var det som hände, det här får vi inte glömma bort, tycks boken säga.

En halv gul sol är en oerhört viktig bok som skildrar Biafrakriget och hur det drabbade människorna. Väl värd att läsas.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.