En hjärtformad ask av Joe Hill

Omslagsbild En hjärtformad ask av Joe Hill

Författare: Joe Hill
Originaltitel: Heart-Shaped Box
Översättare: Gabriel Setterborg
Förlag: Prisma (2007)
Antal sidor: 343 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den firade rockstjärnan Jude Coyne har dragit sig tillbaka till sin gård i North Carolina. Här lever han tillsammans med sina hundar, samling platinaskivor, den senaste i en rad mycket yngre flickvänner, som han kallar för Georgia, och sin ockulta samling. När det dyker upp en vålnad på eBay budar han hem den. Vålnaden levereras punktligt i en hjärtformad ask. Det som var tänkt att bli ett makabert tillskott i samlingen visar sig vara en dödsfara. Vålnaden vill se Jude död och begraven. Och inte bara Jude, utan alla som på något vis hjälper honom. Jude och Georgia tvingas fly för sina liv. Det blir en skräckfylld färd utan dess like.

Joe Hill är en av Stephen Kings söner som har valt att gå i pappans fotspår. En hjärtformad ask är hans debutroman, men andra bok. Av många har den beskrivits som en originell spökhistoria, men jag tycker mig känna igen många element. Framförallt andas hantverket bakom romanen tidig Stephen King, men Hill tillför även något eget som gör att han kan mäta sig med sin berömde far.

Jag sugs in i En hjärtformad ask. Jude är en föga sympatisk huvudperson, men så fullständigt trovärdig att jag vill följa hans resa från början till slut. Att vålnaden har hamnat i hans händer visar sig inte vara en slump, utan har med det förflutnas synder att göra. Stämningen som byggs upp är kuslig, frenetisk och oerhört spännande. Det är knappt jag klarar av att lägga ifrån mig boken. Tempot är högt och engagerande.

Om En hjärtformad ask inte hade förändrat vålnadens motiv fram emot slutet, skulle jag nog ha gillat den snäppet bättre. Där blev den lite klyschig. Hämnd som motiv tycker jag räcker gott, istället för att involvera incest och misshandel och skruvade familjeband.

En hjärtformad ask är en lovande debut som gör mig riktigt nyfiken på ytterligare böcker av den här författaren.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.