En katts resedagbok av Hiro Arikawa

Omslagsbild En katts resedagbok

Författare: Hiro Arikawa
Originaltitel: 旅猫リポート
Översättare: Tabineko Ripoto
Förlag: Bokförlaget NoNa (2019)
Antal sidor: 292 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Unge Satoru försöker bli vän med en lösstrykande katt med en krokig svans. Till sist lyckas han och de blir de bästa vänner. Han döper katten till Nana. En tid senare gör Satoru och Nana en resa i Satorus silverfärgade van. Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan, men han trivs med att sitta bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Och varför är alla så intresserad av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han är fast besluten att inte skiljas från sin människa.

En katts resedagbok känns väldigt japansk. Satoru som karaktär är en vi ofta möter i manga: personen med det djupt tragiska förflutna som aldrig låter detta göra honom nedslagen och förta hans inre godhet. Men det som gör detta unikt är den varma skildringen av vänskap och kärlek mellan människa och katt. Nana har sin egen berättarröst och känns verkligen som en katt i sitt sätt att tänka. Med sin sarkasmer och lätta förakt stundtals mot människor bjuder han på en del välbehövliga skratt.

I En katts resedagbok skildras vänskap och svartsjuka, familj och krossade hjärtan, goda ting och dåliga ting. Oavsett om det är ett underhållande ögonblick som skildras eller ett sorgligt ögonblick, så kommer läsaren att ständigt beröras. I mötet med Satorus gamla vänner nystar vi upp sanningen bakom hans förflutna, samtidigt som de alla genomgår ett slags katharsis. Detta är berättelsen om en man och hans katt, och vad de är villiga att göra för att vara tillsammans så länge som det är möjligt. Den skildrar Satoru, hans liv, hans vänner och, framförallt, hans okrossbara band med den visa och hängivna Nana. Detta är värmande, men ändå helt övertygande läsning.

En katts resedagbok är en varm, fin berättelse om vänskap. Min röst i Årets bok föll på denna, så jag tycker definitivt att ni ska läsa den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på En katts resedagbok av Hiro Arikawa

  1. Gabriella skriver:

    Jag tyckte också jättemycket om den här boken! Verkligen välförtjänt femma. 🙂

  2. Pingback: Nytillskott: Bokrean 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Tisdagstrion: Asien - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.