En man som heter Ove är en ovanligt lyckad filmatisering

en man som heter ove

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Hannes Holm
Manus: Hannes Holm
Skådespelare: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg
Produktionsår: 2015
Längd: 116 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Ove är kvarterets skräck. För ett antal år sedan avsattes han som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma i något som han fortfarande kallar för ”statskuppen”, men det hindrar honom inte från att vara kvarterets ordningsman för det. Varje morgon tar han en inspektionsrunda där han flyttar på cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. En morgon flyttar den gravida Parvaneh och hennes familj in i huset mitt emot. När de råkar backa på Oves brevlåda blir det starten på en oväntad vänskap.

Jag har i närmast ingen som helst relation till svensk filmindustri, främst för att jag sällan tycker att svensk film blir bra. När jag då hörde att En man som heter Ove skulle filmatiseras blev jag lite nervös. Rolf Lassgård var inte riktigt vad jag hade i åtanke när jag läste och älskade boken, och jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig.

En riktigt bra film, visade det sig. En man som heter Ove når inte för min del riktigt upp till boken, men det är ändå en varm och humoristisk skildring av en man som de flesta antingen känner igen sig i eller som de känner någon som är like. Lassgård är förbaskat bra i rollen som den vresige och grinige mannen som tycker att rätt ska vara rätt, men som ändå har ett hjärta av guld. Filmen har i mångt och mycket lyckats fånga andan av boken.

Bahar Pars är riktigt bra i rollen som Parvaneh. Hon är nog den som får mig att skratta mest med en osviklig tajming i sina repliker och en attityd som gör att en inte kan bli annat än förälskad i karaktären. Lassgård och Pars har en fin kemi som gör att den fina fader/dotter-relationen som utvecklas i En man som heter Ove riktigt lyser genom filmen.

Mina invändningar mot En man som heter Ove rör främst att det går lite väl fort fram på slutet. (Och att katten är alldeles för fin och välskött för att stämma in i bilden, men den är söt så jag kan väl släppa det.) Annars har jag skrattat och gråtit, och blivit alldeles, alldeles förtrollad. Precis så som en ska bli av en bra film.

En man som heter Ove är en ovanligt lyckad filmatisering. En kärleksfull hyllning till originalet.

betyg4

 

Andra som har bloggat om En man som heter Ove

BokblommaBokföring enligt Monika; Erikas bokpratklok som en bokLottens bokblogg; Zellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på En man som heter Ove är en ovanligt lyckad filmatisering

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Jag var verkligen positivt överraskad. Inte minst av Lassgårds insats som jag inte alls trodde på innan.

  2. Monika skriver:

    Ja, jag har inget att invända mot något du har skrivit. Lassgård var en så positiv överraskning att jag kanske måste omvärdera allt jag tyckt om honom 🙂

  3. Borde kanske ge den här ett försök då, brukar vara lite tveksam till svenska filmer jag med. Lassgård har jag dock inget emot sen Potatishandlaren 🙂

  4. Ewelina skriver:

    Jag måste verkligen ta och se filmen! Trots att jag inte brukar tycka om svenska filmer så är detta kanske ett undantag.

  5. Robert W skriver:

    Jag håller helt med dig. En film där man verkligen lyckats förmedla bokens stämning.

  6. Pingback: Over 30 Book Tag - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.