En oväntad jul av Natalie Cox

Omslagsbild En oväntad jul av Natalie Coz

Författare: Natalie Cox
Originaltitel: Not Just for Christmas
Översättare: Pia Printz
Förlag: Printz Publishing (2020)
Antal sidor: 261 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Charlie har aldrig varit den som har älskat julen. Men den här julen älskar hon särskilt inte. Hennes pojkvän har lämnat henne för sin personliga tränare och hennes lägenhet har blivit förstörd i en gasexplosion. Singel, med lätt hjärnskakning och tillfällig hemlös, tvingar hennes dominerande mor (som lyckligtvis är på semester på andra sidan jorden) henne att flytta hem till sin kusin Jex hundpensionat i Devon. Charlie är inte direkt någon hundperson, men hur illa kan det vara? När Jez spontant bestämmer sig för att resa bort över julen, lämnar hon pensionatet i Charlies händer. Den gravida beaglen Peggy och den åldrige Slab bestämmer sig för att hålla henne på tå, något som bara ökar när pensionatet får flera oväntade gäster. Var är Cal, den nedlåtande men stilige veterinären, när man behöver honom?

När jag letade efter en ny julig feelgood att införskaffa till i år, föll min uppmärksamhet snart på En oväntad jul. Landsbygd, vinter, hundar – det lät ju onekligen som något för mig. Men mina förväntningar var väl mer på något mysigt a la Lucy Dillon istället för något humoristiskt a la Bridget Jones. Charlie har en enastående förmåga att försätta sig själv i märkliga situationer. Som när hon får för sig att prova en av hundarnas aktiveringssaker eller när hon drar förhastade slutsatser om andras relationer. Och vad är grejen med hennes fascination över veterinärens underarmar? Överarmar kan jag förstå, men underarmar? Kan de vara snygga?

Trots att En oväntad jul inte riktigt var vad jag hade väntat mig, så har jag kul medan jag läser. Det är lättsamt och lättsmält, utan att ställa några större krav på mig. Och så lär sig ju Charlie så småningom det som jag har vetat hela tiden: att hundar är det bästa sällskap man kan ha. De hundar hon har att göra med är charmiga original hela bunten. Jag har dock lite svårt att se att en hundmänniska som Jez skulle lämna sin höggravida hund och en geriatrisk hund i händerna på någon som är så pass hundovan som Charlie.

En oväntad jul är en dråplig komedi, som ändå har ett visst mått av charm.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på En oväntad jul av Natalie Cox

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.