En smakebit på søndag: Syndafall i Wilmslow

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Jag är nu tillbaka efter en veckas blogguppehåll för min del. Det blev inte bara blogguppehåll, utan även ett internetuppehåll, då jag passade på att resa bort och bara hade ingen internetuppkoppling.

Det har blivit en hel del läst, vilket nog var målet, även om jag har gjort en massa annat också. Igårkväll började jag på en ny bok, Syndafall i Wilmslow av David Lagercrantz. Den är baserad på den sanna historien om matematikern Alan Turing. Han knäckte Enigmakoden och han är en av de personer utan vars arbete vi inte skulle ha dator. Dessvärre var han homosexuell i en tid då detta var brottsligt och de gav honom två val: fängelse eller kemisk kastrering. Istället tog han sitt liv.

Det är inte så mycket en biografi, som det är en kriminalhistoria och läsaren får följa polisen som utreder Turings död. Jag har inte hunnit så långt, men hittills verkar det lovande.

Smakbiten är från precis i början av boken:

När bestämde han sig?

Inte ens han visste. Men då tvivlen sjönk undan och bara hördes som avlägsna lockrop övergick den molande tyngden i hans kropp till en bultande oro han egentligen saknat. Livet stegrades. Till och med de blå hinkarna i hobbyverkstaden fick en skimrande lyster och i varje iakttagelse rymdes en hel värld, en hel kedja av händelser och tankar, och bara idén att försöka sammanfatta dem vore fåfängt, eller till och med ohederligt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på En smakebit på søndag: Syndafall i Wilmslow

 1. Monika skriver:

  Turing var en intressant person. Det enda jag egentligen inte gillar med hans… påhitt, är turing-numren 🙂

 2. Beathe skriver:

  Tusen takk for smakebiten:)

 3. Isabella skriver:

  Dette hørtes jo ut som en spennende lesning. Kos deg med boken! Takk for smakebiten!

 4. Annika skriver:

  Det här är en bok jag aldrig har hört talas om men den lät onekligen intressant.

  Tack för tipset!

 5. astridterese skriver:

  For et grusomt valg å få! Noen ganger er historien vår forferdelig! Boken hørtes derimot spennende ut 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

 6. Tones bokmerke skriver:

  Uten sammenligning for øvrig, men samme forfatter som skrev boka om Zlatan. Den har jeg lest selv om jeg er lite interessert i fotball for øvrig. Helt sikkert en interessant bok som jeg burde lest. Takk for smakebiten,

 7. Bokdamen skriver:

  Har inte hört talas om den här boken men den låter jätteintressant, vill gärna höra vad du tyckte om den när du har läst ut den, tack för tipset! 🙂

 8. Melusine skriver:

  Forferdelig å måtte velge mellom fengsel eller kjemisk kastrering! Heldigvis er verden gått fremover, selv om homofile fremdeles møter mye motstand mange steder. Interessant bok!

 9. Ewelina skriver:

  Jag har läst boken för flera år sedan och jag tyckte den var bra! Tack för smakebiten 🙂

 10. Artemisia skriver:

  Uff, så forferdelig å måtte velge slik..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.