En smakebit på søndag: Little Bee

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Förra året gav jag min mormor Little Bee av Chris Cleave i födelsedagspresent, då jag trodde att hon kanske skulle gilla den. Sedan blev jag allt mer nyfiken på den, så när min mamma köpte en tidning där pocketen följde med nu i veckan lånade jag den av henne.

Little Bee är namnet på huvudpersonen, en tonårsflicka som efter att ha suttit inlåst i två år äntligen får lämna flyktingförläggningen. Där har hon lärt sig tala engelska så som drottning gör. När hon till sist får komma ut har hon också planer för vad hon ska göra om männen som fick henne att fly från sitt land plötsligt skulle dyka upp. Hon har inga pengar eller kontakter i det nya landet. Allt hon har är en mans visitkort som hon träffade på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne?

Smakbiten är det inledande stycket på sidan 7:

Jag önskar ofta att jag var ett engelskt enpundsmynt och inte en afrikansk flicka. Då skulle alla bli glada när de såg mig komma. Kanske skulle jag stanna hos er under ett veckoslut och sedan skulle jag, bara för att jag är ganska ombytlig av mig, i stället hälsa på hos mannen från butiken på hörnet – men ni skulle inte vara ledsna, för ni skulle kunna äta en kanelbulle eller dricka en burk Coca-Cola, och ni skulle aldrig mer ägna mig en tanke. Vi skulle vara lyckliga, som ett älskande par som hade träffats på semestern och sedan snabbt glömt bort varandras namn.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

42 svar på En smakebit på søndag: Little Bee

 1. Beate skriver:

  Tusen takk for smakebiten, virker spennende

 2. Beathe skriver:

  Denne boken har jeg heldigvis på vent så tusen takk for smakebiten og påminnelsen om denne boken. Ha en fin søndag:-)

 3. Den här verkar poppis just nu, och din smakebit väckte min nyfikenhet. Tack så mycket 🙂

 4. Tine skriver:

  Denne har jeg lest og likte den veldig godt. Kos deg med den 🙂

 5. Carro skriver:

  Jag läste den här på engelska men lyckades inte alls fastna för den, tyvärr. Men det verkar vara många som gillar den 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag gillar den, men det känns som översättningen missar en del nyanser. Det är lite skillnad att säga ”Du är en tupp” på svenska och ”You’re a cock” på engelska. På engelska förstår du ju åtminstone varför taxichauffören kör iväg…

 6. Monika skriver:

  Vilken otroligt bra liknelse 🙂

 7. Lena skriver:

  Åh den här boken vill jag läsa framöver!!

 8. Madde skriver:

  Verkar vara en omtyckt bok! Tack för smakbiten!

 9. Gripande. Tack för smakbiten.

 10. Mandelhjärta skriver:

  Tack för smakbiten! Måste kolla närmare på denna..
  Trevlig bokhelg! 🙂

 11. Marika skriver:

  Speciell tanke. Den här boken har jag läst om i ganska många bloggar. Kanske borde jag läsa boken också. 🙂

 12. Bokdamen skriver:

  Den här har jag tänkt läsa, kul att få en smakbit ur den! 🙂

 13. Lexie skriver:

  Tack för smakbiten:)

  Hejsan!
  Ursäkta om du tar detta som reklam men ville meddela att jag håller i en tävling där man kan vinna en av två ex av Enchanted Fairytales som ingen mindre än Cindy C Bennett har skrivit.
  Enchanted Fairytales är retellings av fem klassiska barnsagor som till exempel Skönheten och Odjuret (det är enligt min åsikt den bästa retelling till skillnad från Beastly av Alex Flinn).
  Länken till tävlingen är: http://www.lexielaser.org/2013/08/exciting-news.html
  Hoppas du vill vara med och delta 🙂

  Kramar från
  Lexie

 14. Anette skriver:

  Nydelig smakebit!! Denne boken syns jeg faktisk var så intens at jeg ikke klarte å lese den ferdig, utrolig bra men også utrolig hjerteskjærende. En dag skal jeg ta den frem igjen….

 15. Kajsa skriver:

  Har haft ögonen på den här boken länge och hade en väldans tur när jag fyndade den för fem kronor i går på loppis. Ska läsa den snart då den låter väldigt intressant. Tack för smakbiten!

 16. Isabella skriver:

  Har ikke lest denne, men har den på leselisten min. Synes det høres ut som en veldig fin bok:) Veldig bra smakebit du har valgt ut!:) Ha en fin fin søndag!:)

 17. Sara Pepparkaka skriver:

  Väldigt väl vald smakbit- tack för den!

 18. Ewa K skriver:

  En bok som jag nog borde läsa, känns det som. Tack för smakbiten.

 19. Lottens Bokblogg skriver:

  Vi har också två ex, ett som var min makes och en som kom med Femina;-)
  Ska bli intressant att se vad du tycker om den! Jag läste den ju för några veckor sen.

 20. astridterese skriver:

  Denne har jeg lest. Jeg likte den virkelig god. En fin bok!

 21. Det var et fantastisk godt sitat du hadde valgt deg ut denne søndagen, det syntes jeg traff i hjerterota. Jeg har ikke lest boken, men jeg husker en del norske bok bloggere omtalte boken da den norske utgivelsen kom. Kanskje havner den i bokhyllen min en dag 🙂

  Ta gjerne turen innom bloggen igjen og gi en stemme til den smakebiten du likte best på søndag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.