En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz

en sommar på luffen

Författare: Eli Åhman Owetz
Serie: Anna-Lisa, #1
Förlag: Pocketförlaget (2016)
Antal sidor: 297 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Trettioåriga Anna-Lisa gör slut med sin pojkvän när hon inser att de inte är särskilt kompatibla och drabbas av en kris. På en loppis hittar hon Harry Martinsons Vägen till klockrike, en bok som påverkar henne mycket starkt. Inspirerad av bestämmer hon sig för att luffa genom sommar-Sverige och följa i Bolles fotspår. Skaffa sig mat och husrum genom att göra diverse udda sysslor hos folk. Tjäna pengar på det hon gör bäst: att fynda dyrgripar på loppis och sälja dem vidare. Fundera på vad hon vill göra med resten av sitt liv.

Jag hade den stora turen att vinna ett signerat exemplar av En sommar på luffen i början av sommaren. Någonstans hade jag på känn att den skulle göra sig alldeles utmärkt som semesterläsning, vilket gjorde att jag sparade den tills det att jag skulle resa bort. Och mycket riktigt: det här är den perfekta pocketen att ta med sig till en stuga och sedan sträckläsa i solen. (Eller i mitt fall: sträckläsa under en filt inne i stugan därför att det var snorkallt.)

Skulle det verkligen fungera att luffa idag? En sommar på luffen visar på att det kan vara fullt möjligt att göra det, utan att ge en romantiserad bild av det hela. Det finns snälla människor, det finns dumma människor. Utan tillgång till dusch eller tvättmaskin blir du lätt smutsig och stinker. Det finns även en överhängande risk att vakna upp öga mot öga med hasselmus eller två. Samtidigt så är det ändå något med Anna-Lisas luff som verkligen osar sommar, som skildrar ett sommar-Sverige som ofta glöms bort.

En sommar på luffen är skriven på ett lättläst språk som flyter iväg på sidorna. Det ger feelgoodälskaren precis det den vill ha, men erbjuder samtidigt lite nya vinklar. Kärleksintresset är till exempel raggare och genom honom får vi en inblick in i raggarkulturen med gamla bilar och tillhörande retrokläder. Överlag är jag förtjust i hur mycket av boken vänder tillbaka till äldre tider i form av mode, prylar och dylikt. Det får det att riktigt klia i kroppen på mig efter att gå på loppis.

En sommar på luffen är en varm och charmig historia som gör sig perfekt så här på sommaren. Den får mig att vilja läsa de andra böckerna om Anna-Lisa.

betyg4

Andra bokbloggare om En sommar på luffen

Beas bokhyllaBokhyllan i Pepparkakshuset; Boklysten; BokmysanJennys bokstavliga vardag; Västmanländskans bokblogg

Andra böcker i serien

En sommar på luffen

Anna-Lisas antik

Flickorna i speceriaffären

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz

  1. Lena skriver:

    Har sett denna boken på några bloggar och den verkar onekligen trevlig.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Brevvännerna av Eli Åhman Owetz - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.