Författare: Eli Åhman Owetz Serie: Anna-Lisa, #1 Förlag: Pocketförlaget (2016) Antal sidor: 297 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Trettioåriga Anna-Lisa gör slut med sin pojkvän när hon inser att de inte är särskilt kompatibla och drabbas av en kris. På en loppis hittar hon Harry Martinsons Vägen till klockrike, en bok som påverkar henne mycket starkt. Inspirerad av bestämmer hon sig för att luffa genom sommar-Sverige och följa i Bolles fotspår. Skaffa sig mat och husrum genom att göra diverse udda sysslor hos folk. Tjäna pengar på det hon gör bäst: att fynda dyrgripar på loppis och sälja dem vidare. Fundera på vad hon vill göra med resten av sitt liv.
Jag hade den stora turen att vinna ett signerat exemplar av En sommar på luffen i början av sommaren. Någonstans hade jag på känn att den skulle göra sig alldeles utmärkt som semesterläsning, vilket gjorde att jag sparade den tills det att jag skulle resa bort. Och mycket riktigt: det här är den perfekta pocketen att ta med sig till en stuga och sedan sträckläsa i solen. (Eller i mitt fall: sträckläsa under en filt inne i stugan därför att det var snorkallt.)
Skulle det verkligen fungera att luffa idag? En sommar på luffen visar på att det kan vara fullt möjligt att göra det, utan att ge en romantiserad bild av det hela. Det finns snälla människor, det finns dumma människor. Utan tillgång till dusch eller tvättmaskin blir du lätt smutsig och stinker. Det finns även en överhängande risk att vakna upp öga mot öga med hasselmus eller två. Samtidigt så är det ändå något med Anna-Lisas luff som verkligen osar sommar, som skildrar ett sommar-Sverige som ofta glöms bort.
En sommar på luffen är skriven på ett lättläst språk som flyter iväg på sidorna. Det ger feelgoodälskaren precis det den vill ha, men erbjuder samtidigt lite nya vinklar. Kärleksintresset är till exempel raggare och genom honom får vi en inblick in i raggarkulturen med gamla bilar och tillhörande retrokläder. Överlag är jag förtjust i hur mycket av boken vänder tillbaka till äldre tider i form av mode, prylar och dylikt. Det får det att riktigt klia i kroppen på mig efter att gå på loppis.
En sommar på luffen är en varm och charmig historia som gör sig perfekt så här på sommaren. Den får mig att vilja läsa de andra böckerna om Anna-Lisa.
Andra bokbloggare om En sommar på luffen
Beas bokhylla; Bokhyllan i Pepparkakshuset; Boklysten; Bokmysan; Jennys bokstavliga vardag; Västmanländskans bokblogg
Andra böcker i serien
En sommar på luffen
Anna-Lisas antik
Flickorna i speceriaffären
Har sett denna boken på några bloggar och den verkar onekligen trevlig.
Det är verkligen en mysig bok 🙂
Pingback: Månadsrapport: Juli 2016 - C.R.M. Nilsson
Pingback: Brevvännerna av Eli Åhman Owetz - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson