En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke

en ung kvinnas sista ord

Författare: Regine Stokke
Originaltitel: Regines bok: En ung jentes siste ord
Översättning: Marianne Mattsson
Förlag: Forum (2012)
Antal sidor: 282 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Sjuttonåriga Regine Stokke har mått dåligt under större delen av året. I slutet av augusti får hon veta att hon lider av akut leukemi. Dessutom en särskilt ovanlig och aggressiv variant. Ett år senare kommer hon att vara död. Två månader efter sjukdomsbeskedet startar hon bloggen ”Face Your Fear”, som snabbt blir en av Norges mest lästa bloggar. Där får läsaren följa med henne på aggressiva cellgiftsbehandlingar och svåra stunder efter allvarliga besked, men också fina minnen från rockkonserter, ljusglimtar från stunderna hon får vara hemma och egna fotoutställningar. Hon skriver ärligt om sjukdom och död, men också om livet.

Våra norska kollegor har skrivit mycket gott om En ung kvinnas sista ord, vilket fick mig att vilja läsa den. Senare vann jag den i en tävling inne hos Lotten, men cancer hade krupit alltför nära inpå för att jag skulle orka läsa den.

En ung kvinnas sista ord är en svårbedömd bok. Dels för att det är en blogg, rätt och slätt, dels för att det egentligen mest känns som ett sätt för familjen att bearbeta sin sorg efter Regine och uppfylla hennes sista önskan om att bloggen skulle bli bok. Men vi lär känna Regine, en helt vanlig tonåring som har fått ett svårt besked och tvingas leva med det, och vi lär oss tycka om henne. Det som gör allra mest ont med den här boken, tror jag, är efter benmärgstransplantationen när hon börjar göra upp så mycket planer för framtiden och veta hur det hela gick för henne.

Det finns val med En ung kvinnas sista ord som jag ställer mig frågande till. Varför finns inte Regines egna foton med i boken? Hon var en skicklig fotograf och bilderna ger mig rysningar. Att ha dem med i boken skulle ha fördjupat bilden av henne. Lustigt nog verkar de vara med i andra länders utgåvor av boken, men inte i den svenska.

Sedan förstår jag heller inte valet att lyfta upp kommentarsfälten i En ung kvinnas sista ord. Vissa kommentarer gör en förbannad, som folk som önskar att hon ska brinna i helvetet för att hon inte är kristen eller som mästrar henne för att hon tänker den högst mänskliga tanken att ”jag önskar att det hade hänt någon annan.” Men även positiva kommentarer som lyfter fram henne som en förebild gör mig illamående. Jag har personligen svårt för när friska människor lyfter fram sjuka människor som förebilder och använder deras livshistorier som speglar för att ”inse” hur bra de själva har det. I mina ögon är Regine inte en förebild, eftersom det antyder att hon placeras på en piedestal. Utan hon är en svårt sjuk flicka som gör det bästa av situationen, eftersom hon inte har något annat val. Vad ska hon göra annat än att kämpa vidare? Sjukdomar ger blanka fan i om du vill hoppa av tåget, de fortsätter att jävlas med dig.

Jag saknar orden för att skriva om En ung kvinnas sista ord. Det är en stark bok om en ung kvinna som fick en orättvis giv av ödet. Jag kommer att bära med mig Regines ord länge.

betyg4

Andra bokbloggare om En ung kvinnas sista ord

Beas bokhylla; Bokuggla; Sara Uggsdotter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Vad bra att du förmådde att uppskatta den på ett sätt jag inte skulle ha gjort. Känns bra att den fick ett bättre hem 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.