Exorcismen i Eksjö (podd)

Exorcismen i Eksjö

Författare: Daniel Karlsson och Ida Kjellin
Regissör: Mathilda von Essen
Skådespelare: Hampus Nessvold, Isabelle Kyed, Aline Alagic Hultqvist, Freddie Svensson, Claes Borgström, Saga Becker, Magnus Krepper, Claes Ljungmark, Francisco Sobrado, Kristofer Kamiyasu, Meliz Karlge, Malin Alm, Mino Spörundly Hulth, Saunet Sparell, Cecilia Nilsson och Gloria Tapia
Produktionsår: 2020
Antal avsnitt: 8
Längd: 215 minuter

Just nu pågår mordrättegången kring det som media har döpt till exorcismen i Eksjö. Efter en religiös ritual i en villa, hittas tvåbarnsmamma Vendela Lindgren död. Villan brinner ned. Vendelas femåriga dotter, en präst och familjens barnflicka undkommer med lättare skador. Misstankarna riktas snabbt mot barnflickan Anna Svedelius, som nu står åtalad för mordet på Vendela Lindgren. Under rättegången hävdar Anna att familjen har varit hemsökt av en demon.

Under en kväll när jag hade myror i brallan, men inte ro att titta på film, föreslog min syster att jag skulle lyssna på en podd. P3 Serie brukar ha mycket att erbjuda och jag fastnade för beskrivningen av Exorcismen i Eksjö. Sedan var det kanske inte den bästa poddserie jag har lyssnat på.

Men den är nog så spännande. Exorcismen i Eksjö är uppbyggd kring rättegångens olika dagar. Intervjuer och vittnesmål blandas med tillbakablickar. Bit för bit läggs pusslet kring vad det är som egentligen har hänt i den lilla familjevillan. Samtidigt är det här en tämligen klassisk skräckberättelse: ett besatt barn, en plågad familj, flugor och otäcka saker som sker. Det går nästan att förutsäga steg för steg vad som kommer att hända härnäst. Tvisterna blir inte direkt tvister därför att de känns så genomskinliga.

Skådespelarmässigt bjuder väl Exorcismen i Eksjö på kompetenta insatser, men inga direkt överprestationer. Folk gör det ska för att snärja in mig i händelseförloppet. Och även om jag inte är störtförtjust, så vill jag heller inte stänga av. Det är något med berättelsen som ändå suger tag. Som gör att man vill veta hur det ska för dem alla. För Anna, lilla Ellinor, för fader Edward. Som gör att man blir förbannad på åklagaren, som har väckt åtal fast det egentligen inte tycks finnas några som helst bevis för att göra det.

Exorcismen i Eksjö var kanske inte det bästa jag har lyssnat på, men under några kvällar höll den mig ändå i sitt grepp.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.