Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski

fiskar ändrar riktning i kallt vatten

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Pierre Szalowski
Originaltitel: Le froid modifie la trajectiore des poissons
Översättare: Magdalena Sørensen
Förlag: Sekwa (2013)
Antal sidor: 261 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Det är något som inte har stämt över jul. Den 4 januari 1998 får den elvaårige pojken veta vad det är som är fel: hans föräldrar är på väg att skiljas. Desperat ber han om hjälp från ovan. Dagen därpå drar den värsta isstorm som Quebec någonsin upplevt in över landet. I naturkatastrofens spår formas nya vänskapsband, och solidaritet och medmänsklighet börjar spira.

Kommentarer

Att jag ligger vaken sent på nätterna för att läsa en bra bok är relativt vanligt. Men att stiga upp klockan halv sex och ha läst ut boken innan klockan ens är sju, det är desto ovanligare. Båda dessa saker inträffade när jag läste Fiskar ändrar riktning i kallt vatten.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är en bok som väcker mycket känslor i mig när jag läser den. Pierre Szalowski har verkligt lyckats fånga barnets hjärtskärande känslor vid en separation: en känsla av att dels ha lämnats utanför diskussionen, dels ha ungefär lika mycket värde som möblerna. Det gör ont i mig och får ögonen att tåras.

Samtidigt finns det oerhört mycket värme och humor i texten. Som att alla tror att det homosexuella paret är bröder, vilket blir lite roligt. Men de är vänliga nog att hjälpa deras homofobiska granne att läka från sin hjärtesorg och lyckas på så sätt ge en liten pojke sin pappa åter. Oväntade vänskapsband kan synnerligen bota fördomar.

Det blir inga djuplodade karaktärsporträtt; särskilt inte Julie, som enbart tycks bestå av rumpa och bröst stundtals, men de är nog så charmiga. De har alla sina egenheter, men det är älskvärda sådana. På något sätt tycker jag att de alla är människor som på ett eller annat vis har hamnat snett i tillvaron och får hjälp av främlingar att komma på rätt köl igen.

Språket leker lätt över sidorna, men har en underfundig charm. Det suger in mig i boken och jag kan inte sluta läsa, vilket gör att jag ligger vaken alldeles för sent. Och stiger upp alldeles för tidigt för att läsa klart. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är en bok som lockar till sträckläsning och som definitivt väckte min läslust på nytt.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är en riktigt mysig bok som gav mig värme och mys.

Andra som har bloggat om Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

Beas bokhylla; Bokmalen.nu; BokrecensionerNu; enligt O; Feelgoodbibliotekarien; howhollowheartandfull; Lottens bokblogg; Lyrans noblesser; och dagarna går…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Kul att du gillade den så mycket. Jag trodde jag skulle gilla den mer än jag gjorde, men den var mysig.

  2. Linda skriver:

    Jag älskade den boken:).

  3. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.