Fiskarmännen av Chigozie Obioma

Omslagsbild Fiskarmännen

Författare: Chigozie Obioma
Originaltitel: The Fishermen
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Ordfront förlag (2017)
Antal sidor: 286 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Nioårige Benjamin är den yngste av fyra bröder. Under sin uppväxt i 1990-talets Nigeria står de varandra väldigt nära. När deras stränge far förflyttas till en annan stad med sitt jobb, tar bröderna chansen för att gå och fiska vid floden. En gång var floden ren och livskraftig, men numera är det en nedsmutsad, förbjuden plats. Under en fisketur får de höra stadens galning förutsäga att en av pojkarna kommer att mörda sin bror. Den fruktansvärda profetian orsakar en djup splittring mellan bröderna och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp som Benjamin maktlös försöker förhindra.

Fiskarmännen är en klassisk tragedi i stil med de gamla grekerna: du möter ofta ditt öde på vägen när du försöker undfly det. Tro och vidskeplighet splittrar bröderna som en gång stod varandra så nära, och sår ett misstrons frö. Vem är det som kommer att mörda Ikenna, brodern som utpekats som den som kommer att dö? Oavsett hur nära bröderna än står varandra, finns det frön av våld, svartsjuka, ilska, svek och misstro i deras hjärtan.

Chigozie Obioma väver skickligt samman mytologi och Nigerias moderna historia i Fiskarmännen, till exempel genom floden som har sådan stor vikt i boken. Floden Omi-Ala var en gång ren och dyrkad som en gud av folket i Akure, men i och med de kristna kolonisatörerna kommer förtalas den som ondskefull. Ett rykte som späs på när man hittar ett blodigt, lemlästat lik som förorenar dess vatten. Floden är som en egen karaktär och bär vittne till pojkarnas fruktansvärda öde.

Obioma skildrar i Fiskarmännen den nationella oro som fanns under det militära styret av general Sani Abachi, hur landet blir alltmer västerländskt och moderniteteten som en parallell till karaktärernas väg. Detta utan offra en bra historia.

Jag tyckte oväntat mycket om Fiskarmännen. Det är en bok som väcker mycket tankar och funderingar, och lämnar en stämning efter sig som är svår att bli av med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.