Five Hundred Miles from You av Jenny Colgan

Five Hundred Miles from You av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Serie: Den lilla bokhandeln, #3
Förlag: Sphere (2021)
Antal sidor: 400 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Lissa älskar sitt jobb som sjuksköterska i London. På sistone har hon dock varit bättre på att ta hand om andra än sig själv. En traumatisk händelse på jobbet tvingar henne till ett miljöbyte i Skottland för att återhämta sig. Cormac är rastlös. Han har nyss kommit hem från armén och livet i Kirrinfief är lite väl lugnt. Kanske kan tre månader i London vara vad han behöver. Lissa och Cormac börjar långsamt vänja sig vid sina nya liv. De mejlar med varandra. Först för att utbyta detaljer om sina patienter, sedan alltmer personligare mejl. Något börjar växa fram mellan dem. Men kan deras känslor verkligen trotsa avståndet?

Five Hundred Miles from You är tredje delen om den lilla skotska staden Kirrinfief och den första boken av Jenny Colgan som jag läser på engelska. Här återvänder vi till det Skottland som hon såg skickligt tecknar upp. Vacker natur, ombytligt väder och lugnare än storstadshetsen. Kanske lite väl mycket idyll.

Jenny Colgan är en favorit inom feelgoodgenren, framförallt för hennes karaktärsporträtt. I Five Hundred Miles from You bjuder hon på två nya bekantskaper. Hennes senare böcker har berört alltmer allvarliga ämnen, så även här. Här skildras posttraumatiskt stressyndrom på ett realistiskt, komplext vis som visar att det inte nödvändigtvis behöver yttra sig likartat hos två personer. Lissa är en typisk storstadsperson som långsamt lär sig slappna av, medan Cormac är välvillig och lite småklumpig med ett hjärta av guld. Deras historier och känslor skildras på ett sätt som får mig att sitta och småle.

Vad som är tråkigt med Jenny Colgan på senare år är att allt mer slarvfel börjar smyga sig in i hennes böcker, på ett sätt som inte visar respekt för läsaren. I vissa böcker kommer hon inte ihåg karaktärernas namn. I Five Hundred Miles from Your lyckas Lissa ha två första möten med Nina (huvudpersonen i Bokhandeln runt hörnet). Första gången som en liten sidonotis, andra gången som en större scen. Men det är bara trettio sidor emellan. Även om det rör sig om feelgood/romance, som är genrer gemene man ser ned på, så är inte läsarna dumma i huvudet. Och Colgan och hennes redaktörer behöver skärpa till sig.

Trots detta tycker jag att Five Hundred Miles from You är riktigt bra. Men Jenny Colgan ska man nog läsa på svenska, där översättarna brukar rätta till de värsta fadäserna.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker i serien

The Little Shop of Happy Ever After (recension)

The Book Shop on the Shore (recension)

Five Hundred Miles from You

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.