Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl

fördjupade studier i katastroffysik

Betyg: ☆☆☆
Författare: Marisha Pessl
Originaltitel: Special Topics in Calamity Physics
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur och Kultur (2008)
Antal sidor: 540 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

I Fördjupade studier i katastroffysik berättar Blue van Meer om sitt sista år i high school, det år då hennes pappa bestämde sig för att avbryta deras nomadiska liv för att hon skulle kunna få börja och avsluta skolåret på en och samma plats. På St. Galloway samlas hon och en grupp andra elever kring den mystiska filmläraren Hannah Schneider.

Kommentarer

Fördjupade studier i katastroffysik är en bok jag köper utan att ha riktigt klart för mig vad det är den handlar om, utan mest för att jag har sett den på diverse bokbloggar. Vid närmare titt visar det sig vara ett mysterium. Jag skulle inte vilja kalla det mordgåta, därför att redan från första stund vet vi vem det är som har dött, det är bara händelserna till personens död som är höljda i dunkel.

Dessvärre tappar jag snart intresse för mysteriet. Halvvägs igenom boken har det retats om Hannahs mystiska förflutna och de bortskämda, ganska trista tonåringarna har spekulerat i hennes liv tillräckligt länge för att jag ska börja skumma. När saker väl tar fart igen, vaknar jag till liv igen, men jag har svårt att förlåta det onödigt utdragna mysterium som kulminerar i ett lite väl melodramatiskt slut för min del.

Kanske skulle mina känslor för mysteriet bli varmare om jag brydde mig om karaktärerna. Men nu gör jag inte det. Blue och hennes pappa är den värsta typens bildningssnobbar som finns och efter ett tag blir jag innerligt trött på deras överlägsna attityd. Hennes så kallade vänner får jag aldrig något riktigt grepp om, utan de flyter iväg. Värst av allt är väl kärnan till mysteriet: Hannah Schneider. Jag fick det skrivet på näsan att hon var mystisk, men det gestaltades aldrig att hon var mystisk.

Jag hade även fått intryck av att Fördjupade studier i katastroffysik skulle handla om vänskap på något plan. Ett uttryck som fördjupas av bokens inledning. Men icke sa Nicke, utan det är mest att Blue hänger efter en grupp med osympatiska människor som behandlar henne illa och knappt tolererar hennes närvaro. Det är lite som hon kommer på det själv vid ett tillfälle när hon undrar över om hon inte brukade ha roligt med dem, och jag bara tänker: nej, gumman, det hade du nog aldrig, åtminstone såg jag inte det.

Det boken vinner på är sin form. Fördjupade studier i katastroffysik är uppbyggd som en pseudo-akademisk bok med ”referenser” för vidare läsning eller för var informationen kommer från. Det finns även väldigt vackra visuella hjälpmedel som gjorde mig förtjust. Därtill förekommer även referenser till litteratur, film etcetera som fungerar väldigt bra för att förklara saker för läsaren, om läsaren har den referensramen. Ibland har jag den, ibland inte, och när jag inte har den blir det platt fall.

Pessl skriver även med ett intressant språk. Hon har ett sinne för metaforer och liknelser som verkligen sätter stämningen, till exempel bilar som slinker längs med uppfarten likt straffade hundar eller himlar som är som gigantiska blåmärken, som om någon har slagit dem på käften. De är oftast helt fantastiska, men det har blivit en hel del fniss när jag har tyckt att de var mer löjliga än effektfulla.

Jag är lite kluven till Fördjupade studier i katastroffysik. Det är en långsam bok som kräver att läsaren är engagerad och närvarande till hundra procent, vilket jag kanske inte var. Samtidigt är jag lite förtjust i den, men jag tror detta hänger mer ihop med hur berättelsen berättas än vad berättelsen faktiskt innehåller.

Andra som har bloggat om Fördjupade studier i katastroffysik

BokblommaBokskadad; Pocket pocket pocket; Västmanländskan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Alltså den här står ju i hyllan och jag tvekar om jag kanske ändå borde läsa den… Blir inte helt övertygad av din recension men kanske ändå 😉

  2. Freja skriver:

    Den ligger i min läshög, nu känns den inte lika lockande längre…

  3. Pingback: Månadsrapport: Mars 2014 » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Fördjupade studier i katastroffysik | Pessl, Marisha | Bokblomma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.