Förvandlingen av Franz Kafka

Omslagsbild Förvandlingen av Franz Kafka

Författare: Franz Kafka
Originaltitel: Die Werwandlung
Översättare: Karl Vennberg och Caleb J. Anderson
Förlag: Modernista (2019)
Antal sidor: 62 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Gregor Samsa är handelsresande till yrket, mest för att hjälpa till att försörja sin familj. Han vantrivs med yrket, men måste arbeta av familjens skuld. En morgon vaknar han upp i sin säng och finner att han är förvandlad till en skalbagge. Hans nya gestalt väcker avsky hos hans föräldrar och syster, men de känner även ett tvång att ta hand om honom.

Jag läste språkinriktning på gymnasiet, men gick tillsammans med de som läste kultur. Därför var det mycket fokus på kultur även i mina studier, såsom i svenskämnet. Läraren vi hade där rekommenderade oss ofta att läsa Förvandlingen och hade ofta den som alternativ när vi hade olika läsprojekt. Men det blev aldrig av att jag läste den i gymnasiet, trots att jag ville.

Istället läste jag Förvandlingen nu. I mina ögon är det en oerhört sorglig berättelse. Gregor Samsa har gjort stora uppoffringar för att hans familj ska kunna leva i den standard de är vana vid, försakat sin lön och arbetat på ett jobb han innerst inne avskyr. Ett jobb som sliter ned honom, psykiskt. Men när han förvandlas, visar det sig att familjen inte är fullt så utblottad som han har blivit ledd att tro. Att han kanske inte har behövt uppoffra sig till den grad han har gjort, vilket även visar sig vara illa uppskattat. Och det får det att värka inom mig av sorg.

Förvandlingen kan på ytan verka ganska absurd. En man som vaknar upp som en skalbagge en morgon? Vad kan det säga oss om vår verklighet? Mycket, faktiskt. Det finns en anledning till att Förvandlingen räknas som en av de stora novellklassikerna. Samtidigt som det är sorgligt, är det också otäckt. Att ha intagit rollen som beskyddare, men sedan misslyckas med att ta hand om de man ska ta hand om, och upptäcka att de kanske inte behöver en längre. Att de kanske till och med skulle tycka att det var skönt om man gick och dog… Parallellerna till att bli gammal eller sjuk och därmed ”värdelös” för sin familj är inte svåra att dra.

Förvandlingen är en kortroman eller novell som väcker mycket starka känslor hos mig som läsare. Kanske är det oklart vad Franz Kafka själv menade, men det går att utläsa mycket i texten.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Förvandlingen av Franz Kafka

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.