Främling, vad döljer du för mig? av Marcus Priftis

främling, vad döljer du för mig

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Marcus Priftis
Förlag: Leopard förlag (2012)
Antal sidor: 266 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Bokus, CDON

Ibland kan det här med impulsköp visa sig var riktiga lyckokast. Främling, vad döljer du för mig? är en bok som jag inte hade hört talas om förrän jag fick syn på den på ett bokreabord tidigare i år. Jag skummade den precis när jag köpte den och insåg att det här, det kan bli fruktansvärt bra. Och det visade sig det också vara.

Främling, vad döljer du för mig? är en bok om rasism. Ett ord med många starka associationer, men den största rasismen utförs inte av monster utan av människor som du och jag. Men den är så kamouflerad och välintegrerad att den ofta går obemärkt förbi eftersom vi är upptagna av att se åt ett annat håll. För att citera från baksidan så handlar boken om rädsla och makt, om yttrandefrihet och hjärnspöken, om svenskhet och segregation. Kort sagt så handlar den om vardagsrasismen.

Det finns vissa böcker som känns som om de skakar om en och ger en ett helt nytt sätt att tänka. Främling, vad döljer du för mig? kan komma att sälla sig till den typen av böcker. Sällan har jag varit så totalt uppslukad av sakprosa och sträckläst. Sällan har jag känt att jag har fått så mycket nytt att tänka på och fundera kring.

En av de viktigaste sakerna att ta med sig från Främling, vad döljer du för mig? är kanske detta: vi lever alla i ett rasistiskt samhälle. Dagligen matas vi med vardagsrasistiska attityder, som kanske inte pingar på radarn såtillvida du inte tillhör den utsatta gruppen, och därför är det viktigt att alla, även (kanske särskilt) antirasister, är på sin vakt och undersöker vad våra egna förutfattade meningar och fördomar innebär.

I Främling, vad döljer du för mig? använder sig Marcus Priftis stundtals av ett direkt läsartilltal, ett knep som är effektivt i de stunder där det fungerar och störande när det inte fungerar. Det förutsätter till visst del att författaren förstår vad det är läsaren egentligen tänker. När han riktigt träffar rätt, kan det bli en aha-upplevelse. Men när han förutsätter något, som till exempel läsarens bild av en våldtäktsman som inte stämmer överens med min egen, slår det helt snett.

Efter det ytterst nedslående valresultatet i år, så är Främling, vad döljer du för mig? en bok som jag skulle vilja sticka i fler människors händer. Jag skulle vilja att de rannsakade sig själva och se var deras rädsla kommer ifrån, vad det är som gör att de känner att mångkultur och invandring är ett sådant hot. Jag skulle hoppas att boken kanske skulle bli ett uppvaknande.

Främling, vad döljer du för mig? är en bok som kräver att läsaren funderar, vrider och vänder på sina egna åsikter och fördomar, och förhoppningsvis känner att de har blivit omskakade efter läsningen. Varmt rekommenderad.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Främling, vad döljer du för mig? av Marcus Priftis

 1. Carro skriver:

  Vad kul att du gillade den, vill också ta tag i den snart! 🙂

 2. Låter riktigt intressant 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är den allt 🙂 Finns mycket spännande som jag missade att ta upp i min förkylningsförvirring, till exempel skriver han om hur media och andra politiska partier i viss mån har anammat SD:s retorik. Särskilt i integrationsdebatten, där det talas om misslyckad integration utan att a) definiera vad integration är, b) förklara varför den är misslyckad.

 3. Pingback: Månadsrapport: September 2014 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.