Från A till Ö: Bokstaven K

Det känns som om bokstaven ”K” gav två ganska distinkta teman: Asien och HBTQA.

Kyssa sammet av Sarah Waters
Nancy är en ostronflicka i det viktorianska England som en dag förälskar sig i music hall artisten Kitty Butler. Detta innebär en tvärvändning för hennes liv som ska leda henne till Londons music hall-scener, till samhällets botten och slutligen till socialismens födelse. Detta var Waters debut och förtjänar alla berömmande ord den har fått.

Kejsarinnan Orkidé: Den sista kejsarinnan av Kina av Anchee Min
Kejsarinnan Cixi är en väldigt utskälld figur i kinesisk historia. Hon anklagas för att ligga bakom dynastins fall och att hellre ha slösat bort pengar än använda dem för Kinas bästa. Min försöker istället måla upp ett väldigt sympatisk porträtt av en kvinna som gjorde det bästa hon kunde efter sin tids förutsättningar. Detta är något hon lyckas med och det är därför det här är en av mina favoritböcker om Kina.

Kafka on the Shore av Haruki Murakami
Detta var den första av Murakamis böcker som jag läste och troligen min absoluta favorit. Två parallella berättelser om rymlingen Kafka Tamura och Satoru Nakata, som hittar försvunna katter. På slutet knyts deras historier samman på det metafysiska planet. Denna är definitivt inom min topp tio bästa böcker. Oshima är en av mina främsta favoriter vad det gäller fiktiva karaktärer.

Konst & lögner av Jeanette Winterson
Tre personer: Händel är en misslyckad präst men hängiven katolik vars jobb som doktor tvingar honom se de sociala frågor han hellre skulle undvika; hon kallar sig Picasso, är konstnär och hennes familj beskyller henne för hennes svarta period som har sin grund i broderns sexuella övergrepp och sedan den lesbiska poeten Sapfo, som verkligen är antikens Sapfo. Deras historia binds samman tills de träffas i ett modernt England. Vackert, tidsöverskridande, provocerande, udda, intelligent – det är allt det bästa hos Wintersons författarskap.

Kitchen av Banana Yoshimoto
Innehåller två noveller, varav titelnovellen Kitchen är den enda jag kommer ihåg. Den handlar om en ung flicka som förlorar sin mormor och har svårt att komma över det. Hon träffar då en av mormoderns vänner, Yuichi, och det slutar med att hon flyttar in hos honom och hans mamma. Som jag minns det var det en väldigt varm, trevlig berättelse. Jag har dock en gås oplockad med de flesta recensenter av boken: Eriko är inte transvestit, hon är transsexuell. De två orden är inte synonymer.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.