Från A till Ö: Bokstaven L

Blandad kompott i detta inlägg. Vi tar oss en kort titt på en sydamerikansk favorit för att vandra vidare till en svensk ungdomsbok. I samlingen finns även två biografier och en bok som tydligt visar mina rötter som språkstudent.

 

Like Water for Hot Chocolate av Lara Esquivel
Jag har ju skrivit ett lite längre inlägg om den här nyligen, så det blir lite kortare här. Vi såg filmen på spanskan och när jag av en slump hittade ett begagnat ex fick den följa med hem. Jag tyckte väldigt mycket om den när jag läste den.

 

Linas kvällsbok av Emma Hamberg
Lina är femton år och har huvudbry vad det gäller killar och kompisar. Jag tyckte den var sanslöst rolig när jag läste den, men filmen har förstört boken för mig. Filmen var så oerhört pinsam att jag inte klarar av att läsa boken utan att känna andragradens genans å Linas vägnar.

Lady Gaga av Maureen Callahan
Jag fick den här i julklapp av min syster förra året och läste ut den inom någon dag. Det är en enkel, snabb inblick i Lady Gagas liv och bakgrund. Men jag känner mig alltid skeptisk när folk citerar anonyma barndomsvänner som källor. Bilden man får av Lady Gaga är inte särskilt djup eller nyanserad.

 

Lucky Man: A Memoir av Michael J. Fox
Jag kan inte säga mycket om Michael J. Fox skådespeleri, annat än att jag tyckte att han var rolig i Spin City och fantastisk när han gästspelade i Scrubs, men den här boken var en av de bästa jag läste i december förra året (och jag läste mycket bra i december förra året). Det hela börjar med en okontrollerbar darrning i hans lillfinger och vad han inte visste från början var att det var ett tecken på att hans hjärna tog ut skilsmässa från kroppen (hans liknelse). När de första fysiska symptomen syns markerar det att 80 % av sjukdomsförloppet har gått vid Parkinsons sjukdom. Fox ser på sätt och vis sjukdomen som en välsignelse då den tvingade honom att ta itu med sina alkoholproblem och göra en ordentlig ansträngning för att äktenskapet skulle hålla. Det handlar mindre om sjukdomen än om att leva och att leva sitt liv där sjukdomen råkar vara en närvarande del.

Latin – Kulturen, historien, språket av Tore Jansson
Detta är en av de bästa böcker som har skrivits om det latinska språket. Vikten ligger på hur och när språket användes, men det finns även grundläggande fakta om uttal, lättare översikt av grammatiken, några vanliga sentenser och en omfattande ordlista. Om man vill se vilken betydelse latinet har haft för europeiska kultur så är det här en bok för dig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.