Från A till Ö: Bokstaven W

Denna vecka blev det bara tre titlar i utmaningen. Det ena är en psykologibok som jag tror deckarförfattare kan ha stor nytta av, det andra är en brittisk klassiker och sedan kommer en deckare av en av mina favoritförfattare.

Without ConscienceWithout Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us av Robert D. Hare
Dr Hare är en av världens ledande exporter på psykopater och är den som har utformat den så kallade Psychopathy Check List, som används i stora delar av världen för att testa huruvida någon är psykopat eller inte. Det här är en lättläst, populärvetenskaplig bok om just psykopati med fallbeskrivningar och många rika exempel. Oumbärlig, i mitt tycke, för den som tänker skriva en deckare med psykopater i.

Wuthering HeightsWuthering Heights av Emily Brontë
Det krävdes två läsningar för att jag skulle förstå storheten i Wuthering Heights. Första gången tyckte jag om den. Andra gången läste jag den för skolan och arbetade väldigt intensivt med den. Jag förälskade mig i Heathcliff och Cathys dysfunktionella förhållande och älskade heden där Wuthering Heights utspelar sig. Jag skrev en uppsats om boken på engelska som jag fortfarande känner mig skapligt nöjd med, ett par år senare.

The Wire in the BloodThe Wire in the Blood av Val McDermid
Jag tror det här är den enda boken av Val McDermid som jag faktiskt inte gillar. I den håller Tony Hill på att instruera poliser hur man kan bygga upp psykologiska profiler av gärningsmän. En ung poliskvinna upptäcker ett mönster med mördade tonårsflickor, men blir själv mördad. Tony och Carol Jordan tar upp jakten på seriemördaren. Jag tror att en stor del av att jag inte tycker om den beror på att seriemördaren, som är oerhört framgångsrik, beskrivs som psykopater. Psykopater har ofta problem med impulskontrollen och blir sällan framgångsrika. Han kan ha haft psykopatiska drag istället och det skulle ha blivit mer trovärdigt. Plus att det är alldeles för blodigt och frossar alldeles för mycket i våld för mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.