Freddie Mercury: Den definitiva biografin av Lesley-Ann Jones

freddie mercury

Författare: Lesley-Ann Jones
Originaltitel: Freddie Mercury: The Definitive Biography
Översättare: Ulf Gyllenhak
Förlag: Norstedts (2012)
Antal sidor: 411 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Farrok Bulsara föddes den 5 september 1946 i Zanzibar. Få, annat än han själv, hade väl anat att han skulle växa upp och bli den legendariske, mystiske sångaren Freddie Mercury. Freddie Mercury: Den definitiva biografin bygger på uppgifter från älskare, familj, vänner, skivbolagsredaktörer, musiker och producenter. Det är en omsorgsfull berättelse inte bara om hur världen uppfattade Freddie, utan också om hur legenden uppfattade sig själv.

Freddie Mercury: Den definitiva biografin är ett bokreafynd från 2013, som jag då var jättesugen på att läsa eftersom jag precis hade återupptäckt Queens musik och sett en väldigt gripande dokumentär om Freddie Mercury. Ändå blev den stående. I år blev jag på nytt sugen på att läsa den och plockade upp den. Men först googlade jag författaren Lesley-Ann Jones. Hon är en journalist som bland annat har skrivit för Daily Mail (eller Daily Fail, som mina brittiska vänner kallar den) och The Sun. Med andra ord: sensationslystna och spekulativa blaskor. Jag blev genast lite mer skeptisk till boken.

Och det sensationslystna och spekulativa går som en röd tråd genom Freddie Mercury: Den definitiva biografin. Hon frossar i detaljer om de utsvävande excesser som Queen hade på sina fester med mycket halvnakna eller helnakna kvinnor och glorifierar detta. När hon talar om Mercurys liv och sexualitet är hon väldigt spekulativ, och har med citat av en psykolog som tydligen har analyserat Mercury. Hur denna analys har gått till framgår inte alls i boken.

Jag kanske är påverkad av mitt arbete med min uppsats, som handlar om bisexualitet och identitet, men det sticker mig något otroligt i ögonen att det bara tycks finnas två sexualiteter i Freddie Mercury: Den definitiva biografin. Genom citat och den nämnda psykologens analys försöker Jones benhårt bekräfta att han var homosexuell och förvirrad, trots att Mercury själv har uttryckt att han var attraherad av både män och kvinnor. Att han hade djupa relationer till både män och kvinnor innebär inte att den ena sortens attraktion måste vara falsk, utan det är faktiskt fullt möjligt för en människa att uppleva både olikkönad och samkönad attraktion. Hur det verkligen var med saken lär vi inte få veta, eftersom karlen är död, men att kategoriskt avfärda hans egna ord och stryka bisexualitet som ett alternativ gjorde mig fly och förbannad.

Därtill är den inte särskilt väl redigerad. Efter att ha läst första kapitlet, som tycks bestå av citat efter citat staplade på varandra utan någon som helst röd tråd sinsemellan, funderade jag på om jag skulle fortsätta läsa. Det här hoppiga och ständiga citerande gör att jag återigen känner mig skeptisk till journalister som författar böcker om kändisar, eftersom jag har riktigt dåliga erfarenheter av sådana böcker sedan tidigare. Ytterligare redigeringsmissar är att det är ett oändligt upprepande i Freddie Mercury: Den definitiva biografin (jag vet inte hur många gånger jag läste att Freddie var ”blyg, egentligen”) och att någon allvarligt talat borde ha berättat för Jones att läsaren av boken troligen inte är speciellt intresserad av hennes liv som musikreporter, utan om Freddie Mercury som person.

Det som räddar Freddie Mercury: Den definitiva biografin från att bli ett riktigt bottennapp är att Jones är riktigt kunnig om musik och är passionerad kring ämnet. Det märks och gör att jag bitvis sträckläser boken. Därtill märks det att hon älskar Queen, och det lyfter även boken något.

Freddie Mercury: Den definitiva biografin gjorde mig riktigt besviken, och jag letar ihärdigt efter en bättre biografi över en sångare som jag beundrar djupt.

betyg2

Andra som har bloggat om Freddie Mercury: Den definitiva biografin

Boklysten

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Freddie Mercury: Den definitiva biografin av Lesley-Ann Jones

 1. Monika skriver:

  Om inte författarnamnet varit ett annat så skulle jag nästan kunnat tro att det är samma människa som skrivit den om Robin Williams. Det är så oerhört trist när fel människor skriver böcker om andra människor av fel skäl. Då vet jag i alla fall att jag ska styra undan från denna.

 2. Läste titeln på ditt inlägg och tänkte att Freddie borde vara en jättespännande person att läsa om, men det får bli en annan bok i så fall, för den låter verkligen inte vidare bra 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Om du hittar en annan, bra bok om Freddie får du gärna tipsa mig 😉 Jag har ju sett en dokumentär om honom som var jättespännande och hoppas få fördjupning genom den här boken, men tyvärr…

 3. Elisabeth skriver:

  Hej. Jag började läsa just denna boken idag.. men fick sluta då jag tyckte att det var extremt rörigt.. ingen ”röd tråd” i boken. Dessutom är den fullproppad med en massa namn, platser och personer som gjorde det jobbigt att läsa. Jag blev enormt besviken över boken då Freddie enligt min åsikt är en av de största. Jag har sett filmen & tyckte den var helt fantastisk.. så det här blev så illa att jag var tvungen att sluta läsa. Jag väljer att se filmen igen samt lyssna på hans fantastiska låtar samt glömma att jag ens öppnade boken. Tipsa gärna om du hittar någon bok som gör denna artist rättvisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.