Freeheld

Omslagsbild Freeheld

Regissör: Peter Sollett
Manus: Ron Nyswaner
Skådespelare: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell
Produktionsår: 2015
Längd: 103 minuter

Freeheld är baserad på en sann berättelse. Laurel Hester är en framgångsrik kriminalpolis som befinner sig djupt inne i garderoben när hon träffar den yngre Stacie Andree. De blir ett par, flyttar ihop och ingår ett partnerskap. När Laurel diagnosticeras med obotlig cancer, vill hon trygga Stacies framtid och lämna sin hårt förvärvade pension till henne. Hade de varit ett heterosexuellt par hade detta skett automatiskt. Men New Jerseys beslutsfattare konspirerar för att förhindra att Laurel får samma rättigheter. Kriminalaren och Laurels partner, Dane Wells, och aktivisten Steve Goldstein sluter upp i kampen tillsammans med poliser och vanliga medborgare för att stödja dem i deras kamp för jämställdhet.

När jag ser film hemma, brukar jag alltid göra ett avbrott mitt i för att hämta något att äta och dricka. Det kunde jag inte göra med Freeheld. Det är en gripande och vacker kärleksskildring där både Julianne Moore och Ellen Page trollbinder tittaren. Styrkan i filmen ligger i den ömhet de lyckas skildra mellan sina karaktärer. Två personer som egentligen bara ville bli gamla tillsammans och leva som alla andra, men som slängdes in i rampljuset när de förvägrades rättigheter som deras medmänniskor tar för givet.

Hela Freeheld genomsyras av en sorts innerlighet, en avsikt att skildra Hesters och Andrees berättelse med respekt och värme. Även om filmen inte gör något unikt, utan snarare är konventionell, både i kamerateknik och manus, så är det en berättelse jag kommer få svårt att glömma. Moores förvandling genom filmen, hur hon bryts ned allt eftersom, är skickligt och gripande gestaltat.

Freeheld är ett starkt drama om kärlek och triumf över orättvisa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Freeheld

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.