Frestelsernas berg av Jonas Gardell

frestelsernas berg

Författare: Jonas Gardell
Förlag: Pan (2001)
Antal sidor: 226 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Maria är en sjuttioårig kvinna som förlorat allt, och som samlat ihop resterna av sitt liv i kartonger som hon staplat utmed väggarna i sin trånga portvaktslägenhet på Jungfrugatan i Stockholm. På något sätt liknar hon de munkar som ännu lever i klostret inhugget i det branta berg, strax borton Jeriko, dit Kristus fördes av djävulen för att frestas. Varje dag lever de också med vetskapen att inget liv vore enklare att göra slut på än deras. Det vore bara att kasta sig ut. (Baksidetexten)

Frestelsernas berg är en vemodig bok. Maria lever i det förflutna och när gamla oförrätter vid sitt bröst. Sedan hennes man lämnade henne för sin sekreterare har livet blivit stillastående. Hon förmår inte röra sig framåt, skapa sig en framtid, utan lever bland lådorna av sitt förflutna. Som om hon väntar på tiden ska spolas tillbaka, att hon ska kunna packa upp lådorna igen och kunna återgå till den lyckliga tiden som var innan. Jonas Gardell bjuder på ett komplicerat porträtt av en kvinna som inte alla gånger är lätt att tycka om, men som ändå berör på djupet.

På sätt och vis påminner delar av Frestelsernas berg om Anna Fredrikssons Sommarhuset. Båda böckerna involverar ett arv och osämja bland syskonen över hur det ska fördelas. Men i Frestelsernas berg snuvas Maria på det som hon upplever som sin rätt, som ett plåster på såren för mannen som lämnade, och leder till ett infekterat sår som splittrar hela släkten. Startskottet för hela romanen är att Marias son Johan reser förbi huset och kommer på idén att de ska få köpa tillbaka det. I utväxlingen som sker förs läsaren sakta tillbaka genom tiden.

Frestelsernas berg är en skildring av en familj i sönderfall. Maria lämnas ensam med barnen av sin man. När äldste sonen Björn blir drogberoende är det Maria som söker efter honom, det är Maria som tar emot sparkar och slag, det är Maria som lyckas få honom genom drogträsket. Maria är den som står vid sonen Johans sida när han kommer ut som homosexuell och fadern inte vill veta av honom. Maria är den som ser yngsta sonen Leif. Men samtidigt drar hon in dem i sin oförrätter, i sitt försök att leva i det förflutna, så att de känner sig fångade och tvingade att utkämpa hennes slag.

Med små, fina medel skildrar Jonas Gardell ömsint en trasig familj i Frestelsernas berg.

betyg3

Andra som har bloggat om Frestelsernas berg

Bokblomma; boklandskap; En vandring i bokens värld; Fiktiviteter (gästinlägg)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Frestelsernas berg av Jonas Gardell

  1. Lena skriver:

    Har läst ett par böcker av Gardell och är så otroligt sugen på att läsa mer.

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.