Freudland av Mattias Leivinger

freudland

Betyg: ☆☆☆
Författare: Mattias Leivinger
Förlag: Hoi förlag (2014)
Antal sidor: 616 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Dagen innan jag fick mejl om Freudland från Hoi förlag, hamnade jag i en livlig diskussion om Freud och hur aktuell han är idag. Kanske var det därför som raden, ”Psykologer har alltid bråkat om vem som har rätt och vilken metod som är bäst”, i pressmeddelandet fångade mig. En sak är säker – en fantasyroman med Freud som huvudperson är bara något jag måste läsa.

Freudland tar sin början när Freud vaknar upp och upptäcker att han inte minns något alls. På något sätt finner han vägen till sitt dystra hem som han delar med sina gårdskarlar. De kräver försvarsdiken mot urskogen intill. Långsamt bli Freud varse om att de kanske inte är ensamma i huset. En dag blir de anfallna av krigaren Jung och kort därefter driver en skugga Freud på flykten. Han ger sig av för att finna svar från andra som är som han själv.

Jag såg löjligt mycket fram emot att börja läsa Freudland, även om jag inte hade riktigt klart för mig vad jag egentligen förväntade mig få ut boken. Freud som vis man, Maslow som asketisk munk, Jung som en våldsam och modig krigare, Skinner som en störtad diktator… Stundtals blir det absurt, i en positiv bemärkelse. Kognitologernas sätt att tala är kanske det mest givna exemplet och något som krävs att det portioneras ut i lagom mängder. Om jag får höra ordet ”grok” dock inom den närmaste framtiden kommer det vara alldeles för snart.

Det är en bok som lämpar sig för långsam läsning. Det är inte mitt föredragna modus operandi, men denna gång tvingades jag till det av en intensiv studieperiod. Det var helt klart till Freudlands fördel. Boken kräver en del eftertanke. Mellan varven måste intrycken smältas och trådarna hålla redas på.

Under läsningens lopp önskade jag även att jag hade någon att diskutera boken med. Jag upplever det som att den skulle fungera mycket väl som en bokcirkelbok, där de olika deltagarna kan lyfta de delar de gillade och sina tolkningar av vad som hände.

De små blinkningar som finns till de olika psykologernas gärningar inom ämnet är något jag uppskattar, till exempel Skinnerboxen och Maslows behovshierarki. Likaså är Freuds idéer snyggt invävda i handlingen.

Freudland är en spännande, underhållande roman som passar för att diskuteras med andra människor.

Andra som har bloggat om Freudland

Jennies boklista

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.