Fullständiga bevis av Elizabeth George

Omslagsbild Fullständiga bevis av Elizabeth George

Författare: Elizabeth George
Originaltitel: I, Richard
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Månpocket (2001)
Antal sidor: 385 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fullständiga bevis är en novellsamling som består av fem noveller. Efter att ha läst What Came Before He Shot Her förra året, fick jag ett nytt sug efter att läsa Elizabeth George och räddade därför en del av hennes böcker undan tömningen av morfars hus. Och tur är väl det för jag tycker riktigt bra om Fullständiga bevis.

Fullständiga bevis inleds med novellen Avslöjande exponering. En grupp amerikaner tar en kurs i brittisk arkitekturhistoria. Under ett studiebesök på anrika Abinger Manor mördas en av deltagarna. Alla skulle ha blivit mindre förvånade om det var Sam Cleary som blivit mördad. Det är en underhållande novell med ett flertal övertygande karaktärsporträtt. Thomas Lynley dyker också hastigast upp i novellen och reder ut vem som är mördaren.

I nästa novell, Hans livs överraskning, går Douglas Armstrong regelbundet till ett medium. Under sina besök där blir han alltmer övertygad om att hans hustru är otrogen, med ödesdigra konsekvenser. Detta är min favorit i samlingen. George målar upp ett övertygande porträtt av en man som blir mer och mer paranoid och som beslutar sig för att straffa sin hustru för hennes otrohet. Tvisten på slutet är brutal.

Lite mer udda är Det räcker inte alltid med bra staket. Vi förs med till det välmående villaområdet Napier Lane, där det plötsligt flyttar in ensam, ganska underlig, gammal dam. Hennes ankomst kommer vända upp och ned på ordningen. George är ofta mycket bra på att skriva psykologiskt övertygande personporträtt. Så även i denna bisarra novell som involverar en hel del råttor.

Sämst i Fullständiga bevis tycker jag att Glöm inte att jag alltid kommer att älska dig. Inte för att den egentligen är dålig i sig, men den har ett thrilleraktigt anslag som inte riktigt funkar i det här korta formatet. Vi får möta Charlotte Lawton just som hon har blivit änka. När hon ska försöka kontakt sin man Erics föräldrar upptäcker hon att han inte är den hon har trott att han var.

Fullständiga bevis avslutas med Jag, Rikard. Malcolm Cousins har gjort det till sitt livs kall att rentvå Rikard III. Han är nära målet nu. Snart skulle arvet vara Betsys. Och två års meningslös otrohet med vännens fru skulle inte vara förgäves. Det är svårt att känna sympati för huvudpersonen Malcolm, även om hans engagemang kring Rikard III suger tag i en. Tvisten på slutet känns som ett exempel på poetisk rättvisa…

En annan sak som jag tycker om med Fullständiga bevis är att George inleder varje novell med att beskriva vad som inspirerade henne till att skriva den. Detta är mycket intressant. Överlag är detta en liten pärla till novellsamling som jag kan rekommendera för den som gillar George.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Fullständiga bevis av Elizabeth George

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.