Gränsmark av Aino Trosell

Författare: Aino Trosell
Förlag: Hoi förlag (2020)
Antal sidor: 458 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Siv Dahlin har fått ett vikariat som brevbärare. Hon kör den ensliga Finnmarksrutten, där folk får reda sig själva precis som förr i världen. Men numera finns det ju bilar och snöskotrar och fläckvis mobiltäckning. Hon lär känna de människor som lever här ute i periferin. På vägen lyssnar hon på musik, noterar naturens och årstidernas växlingar medan hon delar ut post. Ibland låter hon sig bjudas på kaffe. På vinterns kallaste dag påträffar Siv en rimfrosttäckt kropp på rundan. Hon förstår att mannen är en av de nyanlända som nyss kommit till orten. Efterhand avtäcks spänningar av oväntat slag. Allt är inte heller så enkelt. Ofrivilligt blir hon indragen som vittne, som fyllechaufför, som mottagare av bikt vare sig hon vill det eller inte.

För några år sedan läste jag en novellsamling av Aino Trosell, som gjorde mig nyfiken på hennes fortsatta författarskap. När jag fick mejl från Hoi förlag om Gränsmark blev jag så pass nyfiken att jag bad om ett recensionsexemplar. Jag hade glömt att jag tycker att Trosells språk är lite knepigt; hur jag både uppskattar det och har svårt för det. Här är det lite fragmentariskt, på gränsen till stream of consciousness. Bitvis känns det som om det hade kunnat korrekturläsas mer, då det saknas kommatering och annat som gör att texten svårläst.

Andra saker som jag hade glömt är att jag har mött huvudpersonen i Gränsmark tidigare. Siv Dahlin är en sådan person som drar till sig oväntade händelser hela tiden. Mord, bilkapningar, terrorister, rättshaverister… Man vet att det finns människor som råkar ut för mycket saker i verkligheten, men i bokform känns det lite ansträngt när en och samma karaktär under ett år råkar ut för så många underliga händelser.

Nu låter det som om jag inte gillade Gränsmark, men även om det är en knepig bok så tyckte jag om den. Jag tycker om vemodet och kärleken till den avlägsna bygd, till naturen, till det som en gång varit. Även det lite dråpliga i att Siv ständigt snubblar in i dessa konstiga situationer. Det blir ju också bitvis väldigt spännande.

Ja, nog för att jag tycker att Gränsmark är knepig, men den har sin charm också.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Gränsmark av Aino Trosell

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.