Grekiska myter och sagor av Claes Lindskog

Författare: Claes Lindskog
Förlag: Natur och Kultur (1988)
Antal sidor: 160 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Grekiska myter och sagor berättas de grekiska myterna och sagorna på ett enkelt vis. Läsaren får göra sig bekantskap med Zeus, Hera, Artemis och Apollon, om Orfeus kärlek till Eurydike, det trojanska kriget och Odysseus irrfärder.

Min förälskelse i mytologi började med Amy Cruses Myternas bok. Sedan dess har jag levt efter devisen att det inte går att ha för många böcker om mytologi, men ibland har vissa böcker märkligt nog blivit stående i bokhyllan trots mitt stora intresse. Claes Lindskogs Grekiska myter och sagor är en av dem.

Med rätta, visar det sig med facit i hand, och Grekiska myter och sagor kommer nog inte få stanna kvar i min bokhylla. Det är en tunn pocket som inte ger mer än torra sammanfattningar av myterna. Jag hade kanske förväntat mig lite mer dramatisering, lite mer som korta noveller, men det var nog en orealistisk förväntan. Ändå måste jag imponeras av hur uttömmande boken är. De flesta myter och sagor, kända såväl som mindre kända, finns med.

Sedan när en läser alla myterna på rad som en gör i Grekiska myter och sagor blir det tydligt hur många av myterna som innehåller självmord. Det är nästan så att den som är lagd åt det hållet skulle kunna ta sig en shot varje gång någon begick självmord och förmodligen få en trevlig fylla. Alternativt alkoholförgiftning. Jag vet inte riktigt.

Mellan myterna i Grekiska myter och sagor finns avsnitt som handlar om hur mytiska motiv har förvaltats och lyfts fram i andra kulturella sammanhang. Allt från psykoanalysen till lyriken och konsten. Myterna lever i högsta grad kvar i vårt moderna berättande. Det är intressant läsning.

Grekiska myter och sagor ger en lättöverskådlig bild av den grekiska mytologin, men det finns betydligt bättre skrivna böcker i ämnet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Grekiska myter och sagor av Claes Lindskog

  1. Bokprinsessorna skriver:

    Måste läsa denna blev faschinerad när vi fick läsa ett utdrag av Iliaden i skolan och har velat läsa mer om grekiska myter och legender.

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.