Greta Garbo av David Robinson

Författare: David Robinson
Förlag: Taschen (2007)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget.

David Robinson är en brittisk historiker och filmkritiker som har skrivit för The Financial Times och The Times. Han har skrivit ett flertal böcker om filmhistoria och olika skådespelare, däribland Charlie Chaplins officiella biografi. Greta Garbo gavs ut 2007 av Taschen och är ett trespråkigt verk som följer Greta Garbos karriär utifrån hennes filmer.

Efter att ha sett Mata Hari blev jag påmind om att jag hade denna bok om Greta Garbo i bokhyllan. Jag köpte den på bokrean 2013, men sedan blev den visst stående i bokhyllan. Obegripligt varför eftersom det verkligen är en bok som du läser i en handvändning. Kanske är det också därför det är så svårt att skriva en vettig recension på den.

Greta Garbo består nämligen mestadels av bilder med korta bildtexter. Fokus ligger således på de filmer som hon spelade i, med korta anekdoter om vad som pågick runt omkring i hennes liv eller omvärlden. Därtill tillkommer citat både från Garbo själv och människorna som arbetade med henne för att försöka fånga hennes personlighet. För den som letar efter en uttömmande biografi skulle detta därmed vara en besvikelse. Men för den som vill ha en lite kortare inblick i Garbos liv och karriär, så är detta en kvickläst introduktion. Trots att det inte är mycket text så lärde jag mig faktiskt en hel del om Garbo som jag inte kände till tidigare.

Fotografierna i Greta Garbo är fantastiska. En del av hennes charm var ju att hon var så extremt fotogenisk, vilket kommer till sin rätta i denna bok. Det är både stillbilder från hennes olika filmer och från bakom scenen, hur det gick till att filma. Att se hur kamerorna hölls upp i korgar för att filma over head shots ser verkligen livsfarligt ut.

Greta Garbo ger en kvick summering av hennes karriär, men ger också en insikt i hennes personlighet. En bra introduktion till denna fantastiska skådespelare, helt enkelt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Greta Garbo av David Robinson

  1. har ett par äldre böcker om Garbo

  2. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.