Grim av Sara Bergmark Elfgren

Grim av Sara Bergmark Elfgren

Författare: Sara Bergmark Elfgren
Serie: Stockholmsserien, #2
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
Antal sidor: 463 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I hela sitt liv har Kasper hört berättelser om Grim, pappans bästa vän som dog under mystiska omständigheter. En man vars födelsedag Kasper delar och som börjar hemsöka hans drömmar. Men till en början är allt bra. Efter en svår tid får han sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom att skrämma skiten ur spökhusets besökare. Men drömmarna blir allt intensivare. Snart börjar Iris och Kasper nysta i omständigheterna kring Grims död. Under 80-talet levde Grim och Kaspers pappa Håkan för sitt death metal-band. Efter att Grim dör lägger dock Håkan ned bandet. Under åren som har gått har det uppstått myter och berättelser kring det numera kultförklarade bandet. Men vad hände egentligen Grim? Och hur hänger det ihop med Kasper?

Efter att jag läste Engelsforstrilogin förra året, misstänkte jag rätt starkt att de inslag som jag verkligen gillade i den serien härstammade från Sara Bergmark Elfgrens penna. Eftersom jag dessutom älskar radioserien De dödas röster, som hon har skrivit, ville jag gärna ta tag i ett av hennes soloprojekt. Som tur var fick jag ett presentkort på Akademibokhandeln i julklapp och Grim fanns till medlemspris.

Den självklara liknelsen som ligger till hands vad det gäller Grim är med hennes tidigare De dödas röster. De båda följer en liknande struktur: ett mystiskt dödsfall i det förflutna, kopplat till ett tidstypiskt fenomen. Rollspel under 90-tal, death metal-scenen under 80-talet. Någon i nutid som har berörts av dödsfallet försöker nysta i det som har hänt. Insprängt i det hela finns artiklar, brev och konspirationsteorier. Det här är en struktur som Bergmark Elfgren behärskare väl och som gör att berättelsen blir olidligt spännande.

Jag sugs verkligen in i Grim. I Kaspers huvud. Hur han påverkas alltmer och mer av de mystiska händelserna. Den briljanta skildringen av psykisk ohälsa som går som en röd tråd genom både dåtid och nutid. Bortsett från Kasper och Grim känns de andra karaktärerna inte lika vältecknade. Trots att jag omöjligen kan lägga boken ifrån mig, velar jag länge mellan en fyra och en femma i betyg. Sedan kommer de sista raderna och drämmer till med full kraft. Då är saken är avgjord.

Grim är en mörk, svindlande berättelse som håller mig som läsare i ett järngrepp hela vägen och för tankarna till de suggestiva miljöerna i rollspelet KULT.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Norra Latin

Grim

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.