Gröna fingrar sökes av Annika Estassy

Författare: Annika Estassy
Förlag: Norstedts (2018)
Antal sidor: 310 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

För Agnes är koloniträdgården hennes stora stolthet här i livet. Den är till och med på väg att bli uppmärksammad av en större veckotidning. Det finns inget som hon ser fram emot så mycket som att varje sommar flytta ut till sin lott och påta i sin trädgård. Men i år vet hon inte riktigt om hon kommer att orka. Cellgifterna har tärt på krafterna och hon inser att hon inte har orken som krävs. Därför annonserar hon efter en hyresgäst med gröna fingrar. Intresserad blir Leyla, som gärna spenderar sommaren i Måneby för att ta hand om Agnes trädgård. Med sig tar hon sonen Hugo, men maken Johan lämnar hon hemma efter att han har gått över gränsen och misshandlat henne. Den här sommaren kommer att tvinga de båda kvinnorna att fatta en del svåra beslut.

Jag har läst en bok tidigare av Annika Estassy, som jag inte blev så överdrivet förtjust i. Men när jag fick en förfrågan om att läsa Gröna fingrar sökes, smälte jag inför beskrivningen och var tvungen att ge henne ytterligare en chans. Och tur är väl det, därför att det här måste nog vara en av vårens mest charmiga inom feelgoodgenren.

Mitt största problem med den andra boken jag läste var min bristande sympati för karaktärerna. I Gröna fingrar sökes får vi istället möte ett gäng med välrundade, levande karaktärer som väcker intresse. Vi har den till det yttre bistra Agnes, som har varit med om ett och annat i sina dagar och som döljer mycket under den kärva ytan. Sedan har vi Leyla, en intelligent ung kvinna som har fastnat i ett destruktivt förhållande. Mellan dem spirar en fantastiskt fint skildrad vänskap över generationsgränser.

De bästa feelgoodromaner ska ha ett uns av svärta i sig, för att balansera upp att vi vet att det hela kommer att sluta lyckligt. Gröna fingrar sökes innehåller precis lagom med denna svärta. Det är inte speciellt skönmålande av cancerbehandlingen och det är svårigheten att lämna en nära relation som har börjat präglas av våld. Att det inte är så enkelt att lämna, som alla utanför tycks tro.

Med sina innerligt skildrade miljöer som får mig att längta efter att pyssla om växter, sitt fina persongalleri och den fint skildrade vänskapen är nog Gröna fingrar sökes ett måste på vårens att läsa-lista.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Gröna fingrar sökes av Annika Estassy

  1. Pingback: I som i ilska - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Nytillskott i april - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Gröna fingrar sökes av Annika Estassy | Lottens Bokblogg

  4. Pingback: Månadsrapport: April 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.