Handbok om perenner av Andrea Rausch

Omslagsbild Handbok om perenner

Författare: Andrea Rausch
Originaltitel: Dumont’s kleine vaste plantenlexicon
Översättare: Lingo Aps
Förlag: Globeförlaget (2007)
Antal sidor: 301 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Andrea Rausch har författat ett antal böcker om växter och trädgårdar. I Handbok om perenner vänder hon blicken mot våra populäraste perenner, från a till ö (baserat på de latinska namnen, förstås.) Boken ger utförlig information om plantornas ursprung och de olika sorter som finns. Här bjuds på intressant information om plantors naturliga miljö, skötsel och fortplantning. Hon ger tips inför vad man ska tänka på inför ett köp av perenner, och hur du anlägger din egen vackra blomrabatt med perenner och andra plantor. Här finns perenner för alla miljöer, oavsett om du ska anlägga en blomrabatt, stenträdgård, stenparti eller plantera i kruka på balkong.

Jag älskar blommor och växter. Min lägenhet är praktiskt taget en djungel på grund av att jag tränger in någon växt på varenda yta jag kan hitta. När det kommer till min balkong tycker jag om att planera vad jag ska plantera där, men tyckte i år att det var dags att satsa på växter som lever längre än en säsong. Därför lånade min kära mor ut Handbok om perenner åt mig för att jag skulle kunna läsa på lite om vad för slags perenner jag skulle kunna ha i kruka.

Handbok om perenner är pedagogiskt uppbyggd. Den fungerar att ha som uppslagsverk såväl som att läsa pärm från pärm. Rausch berättar om de miljöer som växterna trivs i, vad de vill ha för jord, fuktighetsgraden de trivs med. Mest av allt värdesätter jag tipsen om vilka perenner som passar ihop med vilka. Med hjälp av lättolkade symboler går det att se om perennen trivs i sol, skugga eller halvskugga; om den fungerar som krukväxt eller är en marktäckare, och så vidare. Symbolerna förmedlar mycket information. Då är det synd att det har smugit sig in ett fel i texten som förklarar vad de olika symbolerna betyder: den för krukväxter har förväxlats med den för de som behöver vinterskydd. Men symbolen – en kruka – är lätt nog att förstå ändå.

Handbok om perenner är en pedagogiskt uppbyggd bok för den växtintresserad som vill satsa på perenner.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Handbok om perenner av Andrea Rausch

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.