Handen på hjärtat

Egentligen hade jag funderingar på att ta bloggledigt idag. Jag sov så uselt i natt och hade noll inspiration för vad jag skulle skriva, men då finns det ju enkäter. Den här är dessutom rykande färsk, en vecka gammal. Det är Anna, som driver Sagan om Sagorna, som har konstruerat den med syfte att vi alla ska lufta lite obekväma sanningar.

Låt mig presentera mig själv som arg tant.

Vilken bok inte bara ogillar du, utan är arg på eller blir orimligt provocerad av?

Femtio nyanser av honom av E. L. James. Jag har ju läst första delen och ett, det finns inte en chans i helvete att en redaktör har tittat ordentligt på den; två, den påstår sig skildra en samtyckande relation där tjejen ofta är rädd för killen och letar efter flyktvägar när han blir arg. Hade det erkänt att det var en våldtäktsfantasi, fine, men nej, det är tydligen samtyckande sex. Fast hon gråter sig till sömns över hur lite hon vill det.

Värre är det när folk försvarar det med ”men det är ju BDSM!” Ja, och i BDSM-kretsar är samtycke ledordet. Att vara dominant handlar inte om att köra över den undergivne och tvinga igenom sin vilja (Christian Grey), utan att stämma av och känna av vad som händer i en scen. Sluta när det känns fel och framförallt: INTE TVINGA PÅ BDSM OM ENS TJEJ INTE GILLAR DET!!! Då får du väl leta efter en partner som är into it istället.

Okej, djupa andetag, nu går vi vidare.

Vilken författare har du dömt ut utan att ha läst?

Karl Ove Knausgård. Dels tycker jag att titeln på hans självbiografiska svit är hemsk, dels så har jag svårt att tänka mig att någons liv är tillräckligt intressant för att meritera detta digra sidantal.

Vilka böcker säger du att du har läst fastän du inte gjort det?

Inga där jag är medveten om jag inte har läst dem. Men jag är lite osäker på hur mycket av Charles Dickens som jag har läst. Jag har för mig att jag har läst Oliver TwistDavid Copperfield och En julsaga, men jag vet inte helt hundra.

Pest eller kolera: En av dessa serier ska bli obligatorisk läsning för alla i hela världen – du har makten att bestämma vilken. Du får inte säga ingen. Motivera ditt val. Alternativen är: Twilight och The Mortal Instruments.

Jag har inte läst The Mortal Instruments, så jag väljer den enbart därför. Dessutom är den lite längre. Mestadels beror det på att jag inte vill återvända till Twilight, som jag tyckte hyfsat om när jag läst den. (Ja, handen på hjärtat.) Jag vill inte läsa om den och upptäcka alla problematiska grejer som jag missade första gången.

Hur många olästa recex har du?

Noll. Jo, helt ärligt, jag har noll olästa recex hemma just nu. Jag är restriktiv och tar bara emot i mån av tid. Det gör att jag prioriterar böcker som verkar intressanta och som jag därför vill läsa på störten.

Hur många böcker har du i bokhyllan som du tror att du – HANDEN PÅ HJÄRTAT, GLÖM INTE DET! – aldrig kommer läsa?

Det finns en hel del. Jag kan inte säga hur många i exakta antal, men det finns en del böcker som jag undrar varför jag har köpt. Till exempel Antique Jade, som handlar om, trumvirvel tack, jade. Med jämna mellanrum gör jag mig av med böcker som jag tror att jag inte kommer att läsa.

Vad har du för litterära pet peeves?

Jag avskyr när böcker växlar mellan första och tredje personsperspektiv i berättandet. I vissa fall kan det vara berättigat, som i Christine av Stephen King. Andra gånger är det bara… knäppt.

Finns det något som gör att du inte ger en blogg en chans?

Jag kan bli fruktansvärt irriterad när någon gör en ytlig kommentar och sedan börjar puscha för att jag ska gå in på deras blogg (genom att posta en länk i kommentaren), det vill säga när det känns som om de bara vill boosta sin besöksstatistik. Det gör att jag känner mig som kärringen mot strömmen.

(Jag besöker folk som kommenterar här, men jag blir så orimligt provocerad när folk typ kräver att jag ska göra det. Det får mig inte att besöka bloggen.)

Annars så avskyr jag när folk ersätter bokstäver med ”x”, som ”oxå” och ”dax”, vilket går an i kommentarer. Motvilligt. I blogginlägg får det mig att trycka på bakåt-knappen.

Vilken typ av blogginlägg markerar du som lästa i Bloglovin utan att kolla två gånger på?

Waiting On Wednesday-inlägg. Vissa recensioner. Det är vanligast när det gäller recensioner av deckare som jag vet att jag inte vill läsa eller andra böcker som inte verkar vara min typ av bok.

När vill du skriva arga kommentarer till folk?

Jag kan inte komma på något direkt tillfälle. Eller jo, svar till vissa personer som kommenterar på mina recensioner. Oftast män som lite nedlåtande förklarar varför jag inte kan tycka som jag gör om ett verk. (Bland annat på en recension av en bok som svängde sig med engelska uttryck på ett sätt som bara såg fel ut och slängde in avancerade, ”finare” ord i en text som i övrigt var skriven på ett enklare språk.)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

17 svar på Handen på hjärtat

  1. Lena skriver:

    Knausgård har även jag dömt ut utan att ha läst 🙂

  2. Monika skriver:

    Vi har nog en del gemensamt, men jag är nog en lite argare tant 🙂 Har också tänkt att göra denna så småningom. Om jag vågar 😉

  3. Elvira skriver:

    Alltså jag täcks typ inte göra den här taggen pga har alldeles för många olästa rec-ex … markerar också WoW-inlägg och deckarrecensioner som lästa 😛

  4. Knausgård har jag också dömt ut utan att ha läst något. Kommer aldrig plocka upp någon av de böckerna.

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Måndagar är en utmärkt dag för enkäter 🙂
    Kanske jag snor den en dag 😉

  6. En till här som nobbar Knausgård (och inte bara nobbar, utan till och med stör mig på att en medelålders vanlig man skriver volym efter volym om sitt liv – känns egenkärt).

  7. MissMagic skriver:

    Jättekul att läsa dina svar. Jag håller med dig så mycket om 50 shades… hatar att den boken är så populär och hur många blundar för hur problematisk den är. >_<

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag fattar inte att jag lyckades ta mig igenom den, ärligt talat. Fler av delarna tänker jag inte läsa, utan jag tänker låtsas att det slutade med att Anna lämnade Christian. Det vore ett lyckligt slut i mina ögon.

  8. Maria skriver:

    Inte en chans att jag läser Knausgård, av just de anledningar du uppger. Twilight-serien försökte jag mig på. Kom inte längre än första sidan på första boken och det gick inte mycket bättre med filmerna.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Twilight var inte direkt några favoritböcker, men de dög som underhållning för stunden tyckte jag då. Idag har jag lite starkare feministiska glasögon och skulle inte uppskatta dem. Dessutom höll jag på med en omläsning av Anne Rice samtidigt och Stephanie Meyer har ju lånat mycket därifrån, men förvrängt det så att det blir lite löjligt.

  9. Pingback: Handen på hjärtat | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.