Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

här ligger jag och blöder

Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Gilla Böcker (2013)
Antal sidor: 252 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Under en skulpturlektion sågar Maja av sig tumspetsen. Inte med flit, som hennes pappa tycks tro, utan av en verklig olyckshändelse. Alla blir oroliga. Alla utom Majas mamma, som inte ens hör av sig. När hon kommer till Norrköping för att tillbringa helgen hos henne, så är hon inte där. Det enda som får henne att glömma frånvarande mammor och avsågade tummar är den tjugoåriga bilmekanikern som hon träffar på en fest hon inte är inbjuden till. Men så läser hon ett mejl som inte är till henne och det gör mer ont än alla avsågade tummar i världen.

Här ligger jag och blöder börjar mitt i händelsernas centrum, precis när Maja sågar av sig tummen, och jag är fast. Det är groteskt, det är realistiskt, det går inte att se bort när Jenny Jägerfeld beskriver kött, ben och blod som sprutar. Ögonblicksbilderna på Majas egen reaktion, hennes klasskompisars reaktioner och lärarens reaktion är klockrena. Jag känner mig som om jag står där i rummet och är med om hela händelseförloppet.

Efter det tappar Här ligger jag och blöder något av sin fart. Efter denna fartflängande inledning sänks tempot ordentligt. Boken blir mer introspektiv, djupt involverad med Majas tankar och känslor. Det får mig att minnas hur det var att vara tonåring: topparna och dalarna, de starka känslorna, hur viktigt det var att värna om sin egen särart. Åtminstone var det så för mig och tycks vara så för Maja, som definitivt inte vill vara en i mängden.

Jag faller inte alls för kärlekshistorien, utan önskar att den inte hade varit med. Det som är intressant med Här ligger jag och blöder är Majas relation till mamman och hur den påverkar henne trots att mamman inte är närvarande. Även när de inte är närvarande påverkar andra människor oss fortfarande. Maja vill ju bara att hennes mamma ska visa att hon uppskattar och bryr sig. Jag går dock miste om vändningen i boken eftersom jag redan, efter att ha fått mammans beteende beskrivet för mig, visste hur det låg till.

Här ligger jag och blöder är en i huvudsakligen karaktärsdriven roman som verkligen suger in läsaren i Majas tanke- och känslovärd. Jag ser fram emot att läsa fler av Jägerfelds böcker.

betyg4

Andra som har bloggat om Här ligger jag och blöder

Annas bokbloggBokberoende; BokpandanBoktankenBöcker etc; Mest Lenas godsaker; Old Adults Read Young AdultSagan om Sagorna; Schitzo-Cookie’s bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

  1. Lena skriver:

    Den här boken gillade jag riktigt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.