Hard-Boiled Wonderland and the End of the World

Hard-Boiled Wonderland and the End of the WorldBetyg: ☆☆☆
Författare: Haruki Murakami
Originaltitel: Sekai no owari to hādoboirudo wandārando
Förlag: Vintage Books (1993)
Antal sidor: 400 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

En galen vetenskapsman. En mänsklig datahanterare vars corpus callosum har skurits av för att låta de båda hjärnhalvorna arbeta oberoende av varandra. Vetenskapsmannens chockerande oblyga barnbarn. Dessa tre förenas i ett underjordiskt äventyr för att förhindra världens undergång.

Kommentarer

Välkommen ned i kaninhålet med Haruki Murakami. Här finns inga tepartyn eller drottningar som skriker order om att folk ska halshuggas. Istället finns det INKlinks, en sorts modern tappning av folktrons kappa, och en galen vetenskapsman. Och det är inte ett kaninhål, utan något som kan liknas vid ett hisschakt.

Jag upplever att inte så många pratar om den här boken. Därför blir jag överraskad hur bra jag tycker att den är. I sann Murakamianda är det till en början två handlingar som löper parallellt med varandra och jag förstod att de hängde ihop. Det är så vackert när jag börjar ana hur de gör det och när bitarna faller på plats. Just den där känslan när bitarna faller på plats är tillfredsställande.

Men jag är inte odelat positiv till boken. Stora delar av den är helt klart värd fem stjärnor, men stora delar är också bara värd två stjärnor. Det är ett stort sjok i mitten som jag inte minns så väl eftersom jag blev lite uttråkad. Det är lite långsamt och professorns förklaring till just vad han gjort känns lite väl utdragen.

Låt dig inte avskräckas av detta. Kanske beror det enbart på att jag läste den precis efter nyår, när jag led av ganska svår sömnbrist. Jag kan säga att den märkliga parallellhandlingen är som en surrealistisk saga. Den påminner om en av de få saker jag tyckte riktigt mycket om vad det gällde 1Q84: Kattstaden. Murakami har en enastående förmåga att levandegöra bisarra världar.

Mot slutet kan jag inte hjälpa att jag bara läser och läser. Jag kan inte lägga boken ifrån mig i mer än ett par minuter åt gången. Varje gång plockar jag upp boken igen då jag verkligen vill veta vad som ska hända härnäst. Slutet gör mig inte besviken.

Hard-Boiled Wonderland and the End of the World är kanske inte helt perfekt, men den tillhör ändå mina topp tre favoriter av Haruki Murakami.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hard-Boiled Wonderland and the End of the World

  1. Pingback: Lästa i januari 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.