Harem av Soheir Khashoggi

harem

Författare: Soheir Khashoggi
Originaltitel: Mirage
Översättning: Carla Wiberg
Förlag: Richter (1996)
Antal sidor: 359 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus
E-bok | Adlibris, CDON

Jenna är en framgångsrik psykolog och ledande expert på våld i nära relationer. Men hon har sina egna hemligheter. När hennes förflutna kommer ikapp henne tvingas hon konfrontera minnena av sitt tidigare liv. Faderns harem: lyxen, överflödet, instängdheten. Hur faderns meddelande om att han skulle ta sig en ny hustru ledde till hennes mors våldsamma och tragiska död. Hur väninnan Laila stenades till döds för att hon hade förälskat sig i en annan man. Hur Jenna själv giftes bort med prins Ali, ett äktenskap som tycktes lyckligt till att börja med men snart förbyttes i ett helvete. Ett äktenskap som tvingade henne att ta sin son och fly eftersom Ali planerade att mörda henne och ingen skulle komma till hennes undsättning.

Harem har stått i min hylla i många år utan att jag mitt liv kan komma på vad som fick mig att köpa den. Inte kan det vara den trist beskrivna handlingen på baksidan eller faktumet att den tidigare ägaren har fullständigt knäckt ryggen. Inte heller omslaget är särskilt tilltalande. Både det, samt val av titel och tagline (kvinnornas fängelse, männens paradis), osar av orientalism på ett inte särskilt lockande vis.

Ändå vill jag tycka om Harem betydligt mer än vad jag gör. Boken behandlar ett viktigt och intressant ämne: mäns våld mot kvinnor, oavsett om det sker i en miljö som liknar Saudiarabien där kvinnor har få rättigheter eller i USA, där kvinnor må vara friare men där hustrumisshandel ändock förekommer. Där kvinnan likväl fängslas i relationen genom psykologiska mekanismer.

Men saken är den att Harem är otroligt förutsägbar. Om handlingen låter bekant så är det för att det finns en miljon böcker som är inne på samma spår och har du läst en av dem, så har du i princip läst Harem. Det må vara så att Ali är en prins istället för en berömd pilot, men varje element som präglar den här typen av böcker finns närvarande. Det är så att jag kan förutsäga varje led i handlingen, vilket är trist.

Därtill upplever jag Harem som ytlig. Visserligen är det en debut, men Soheir Khashoggi förlitar sig lite väl mycket på det inneboende hemska i de händelser hon skildrar och gestaltar dem inte. Dessutom slätas de i närmast över. Lailas fruktansvärda död sker, men det får inget tryck, ingen emotionell påverkan, utan istället hoppas det vidare till nästa led i handlingen. Det finns inga vila efter tragiken och den inverkar inte märkbart på läsaren.

Förutsägbarhet och ytlighet till trots, så skriver Khashoggi på ett trevligt vis som räddar Harem från att bli ett totalt bottennapp. Den gör inte ont att läsa.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Harem av Soheir Khashoggi

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.