Hästen och hans pojke av C. S. Lewis

Denna recension kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

hästen och hans pojke

Författare: C. S. Lewis
Originaltitel: The Horse and His Boy
Översättning: Birgitta Hammar
Serie: Berättelsen om Narnia, #3
Förlag: Bonnier Carlsen (2008)
Antal sidor: 173 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Denna berättelse utspelar sig under Guldåldern, när Peter den Store härskade i Narnia och hans syskon regerade med honom. Men yttre faror tornar upp sig över Narnia. Det väldiga riket Calormen hotar att uppsluka sina grannländer. Ska de bortrövade, den talade hästen Bri och pojken Shasta, lyckas fly från landet Calormen? Kommer de kunna varna kung Peter och hans syskon i tid? Kommer lejonet Aslan, Narnias skapare, komma för att undsätta landet och gjuta mod i dess befolkning?

Hästen och hans pojke är den av böckerna jag minns sämst, vilket troligen beror på att det aldrig var någon stor favorit. Jag läste den aldrig lika många gånger som de andra. Därför blir jag positivt överraskad över hur bra jag tycker att denna är. Men jag är kluven till hur mycket jag tycker om den.

Därför att Hästen och hans pojke är även den av böckerna som är mest rasistisk. Befolkningen i Calormen dras över en kam, med ett enda undantag, som opålitliga och fulare än det ljusa folket i Narnia. De ljuger och sänder sin egna söner till döden. C. S. Lewis lutar sig mot stereotyper om människor från Mellanöstern: alla bär turban, har långa skägg och pratar som om de läser spådomen ifrån lyckokakor.

Samtidigt är berättelsen mycket starkare i Hästen och hans pojke. Lewis undviker att lägga sig i alltför mycket och berättar för läsaren hur den ska känna, utan vi upplever det mesta tätt utifrån Shastas perspektiv. Även om parallellerna till berättelsen om Moses är lite väl övertydliga, så är handlingen i sig så spännande att det finns ett sug att konstant vilja läsa vidare.

Hästen och hans pojke innehåller även några av de bästa citaten och tankarna tagna ur Narnia. Bland annat så lär sig Shasta att belöningen för en god handling ofta är att få utföra något som är mycket svårare, men samtidigt mycket bättre. Eller att tro att du har nått bristningsgränsen, men när något jagar dig kommer du på att det finns reserver. Att aldrig ge upp, utan att göra det som är rätt.

Hästen och hans pojke har sina fruktansvärda sidor, men den har också bra sidor. Det är en bok att förhålla sig kritisk till och kanske diskutera om du läser den med dina barn för att nyansera bilden av Calormen och verklighetens människor som Lewis har ”inspirerats” av.

betyg4

Andra böcker i serien

Min morbror trollkarlen (recension)

Häxan och lejonet (recension)

Hästen och hans pojke

Caspian, prins av Narnia (recension)

Kung Caspian och skeppet Gryningen (recension)

Silvertronen (recension)

Den sista striden (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hästen och hans pojke av C. S. Lewis

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Häxan och lejonet av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.