Hatet av Maria Sveland

hatet

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Maria Sveland
Förlag: Pocketförlaget (2013)
Antal sidor: 175 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

En av förra årets mest omtalade böcker måste nog ändå vara Hatet av Maria Sveland. Den diskuterades i media och hyllades på bokbloggarna. Redan från början kände jag att det var en bok som jag ville läsa och nu har det till sist blivit av.

Det hela börjar med ett dödshot. Vreden ligger i startgroparna efter det att rädslan har lagt sig och ett skrivande tar vid. Hatet är en berättelse om ett Sverige i förändring där ett nytt debattklimat sakta har vuxit fram, och där det är alltmer legitimt att avsky feminismen och dess företrädare. (delar tagna från baksidetexten)

Sällan har jag blivit så arg medan jag läste en bok som jag blir när jag läser Hatet. Samtidigt vill en tung trötthet lägga sig över mig när jag läser boken. Lyckligtvis motar ilskan bort den. Det är en bok som jag inte kan sluta läsa och som kommer dröja sig kvar hos mig.

Jag köper inte allt vad Sveland skriver, men ändå en hel del. Det är modigt av henne att skriva denna bok, även om skildringen inte är neutral så är skildringen hur hennes egen synvinkel en ögonöppnare. Hennes genomgång av hatet mot kvinnor är välbehövlig. Det är dags att synliggöra de strukturer som möjliggör detta kvinnohat.

Även om jag förstår Svelands beslut att visa sin resa under året, den känslomässiga bergochdalbanan, så störs jag av de mer personliga texterna under läsningens lopp. De ger ett avbrott i de mer utforskande texterna som jag inte riktigt uppskattar. Men det gör ont i hjärtat att läsa om hur hennes son kikar ut genom titthålet för att hon ska slippa vara rädd.

Hatet är en skakande och upprörande bok som ifrågasätter den bild av Sverige som gängse man har. Vi har en bra bit kvar på vägen. Det är dags att vakna upp nu.

Andra som har bloggat om Hatet

Books on my mindenligt O; FiktiviteterMarcusbiblioteket

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Hatet av Maria Sveland

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Den här är jag både sugen på att läsa och inte alls sugen på. På samma gång. Underligt…

  2. Kan hålla med Lotten… Tror det är den där ”tunga tröttheten” som jag inte är sugen på att uppleva, samtidigt som ämnet är riktigt intressant.

  3. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.