Häxorna av Roald Dahl

häxorna

Betyg: ☆☆☆
Författare: Roald Dahl
Originaltitel: The Witches
Översättare: Meta Ottosson
Förlag: Tiden (1997)
Antal sidor: 211 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

I sagornas värld har häxorna alltid löjliga, svarta hattar på sig och de flyger omkring på kvastar. Men detta är ingen saga. Detta är en berättelse om verkliga häxor. Och till skillnad från sagovärldens häxor så klär sig riktiga häxor i vanliga kläder och ser ut som vanliga kvinnor. De bor i vanliga hus och de arbetar med vanliga jobb. Detta gör dem svåra att fånga. Och så hatar de barn. Hatar barn till den grad att de gladeligen skulle utrota vartenda barn i hela världen.

Kommentarer

Jag har inget minne av att ha läst Roald Dahl som barn, eller att någon ska ha läst honom för mig. De tecknade filmatiseringarna av Kalle och chokladfabriken och James och jättepersikan (den sista var en favorit) minns jag. Jag minns även att jag såg spelfilmsversionen av Häxorna, som var en av de första filmer jag såg utan textning. Men att ha läst något av Roald Dahl, det har jag inte gjort förrän i vuxen ålder. Och Häxorna är den första riktiga boken jag har läst.

Hade den här skrämt mig som barn? Jag vet inte. I vuxen ålder tycker jag mest att den är rolig. Häxorna med sina handskar som kliar sig under sina peruker och som har på sig skor för att de är fina, trots att de egentligen passar illa. Det blir en hel del fniss. Det hela är så pass underhållande och underfundigt att det även fungerar för vuxna.

Berättelsen är väldigt enkel och rak på sak. Avskalad, utan större krusiduller. Men Häxorna innehåller även finurliga och fantasifulla detaljer som bidrar till att göra det till en underhållande läsupplevelse. Stundtals följer den alla ramar för berättelser, men sedan finns det vändningar som är väldigt oväntade. Det blir aldrig tråkigt, fast berättelsen i sig är så enkel.

I boken möter vi även det makabra och groteska som jag börjat vänta mig av Dahl utifrån filmatiseringarna. Ibland har jag till och med kommenterat att jag inte förstår varför han räknas som barnboksförfattare då han faktiskt är riktigt läskig stundtals. Men å andra sidan så barn brukar kunna vara skapligt förtjusta i det makabra.

Häxorna är en rolig, mörk bok som både vuxna och barn kan läsa med behållning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Häxorna av Roald Dahl

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2014 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.