Henrik VIII:s självbiografi av Margaret George

Henrik VIII:s självbiografi av Margaret George

Författare: Margaret George
Originaltitel: The Autobiography of Henry VIII
Översättare: Asra Lindberg
Förlag: Forum (1990)
Antal sidor: 965 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Henrik VIII är kanske Englands mest kända, och ökända, kung. Han var en karismatisk, eldig älskare som gifte sig sex gånger. Han både älskade poesi och musik och att vara utomhus för att ägna sig åt jakt. Som kung hemsöktes han ständigt av bristen på en manlig arvinge att säkra hans blodslinje och grepp om makten. Detta fick honom att bli en alltmer hänsynslös ledare vars beslut att skilja England från den katolska kyrkan och Rom kom att förändra Englands religiösa och politiska karta för all framtid.

I december har jag haft ett läsflyt utan dess like, vilket dessvärre gjorde att jag halkade efter i recensionsskrivandet. Då plockade jag upp Henrik VIII:s självbiografi. Margaret George skriver riktigt bra historiska romaner, men de är alltid så tjocka att det tar lite tid att ta sig igenom dem.

Henrik VIII är en komplicerad figur i historien. Han hade många goda sidor, men också en hel del mindre trevliga sådan. Vad jag känner medan jag läser Henrik VIII:s självbiografi är att George försöker lite väl mycket att göra honom uteslutande sympatisk. Förvandla honom till ett offer enbart för omständigheterna. Boken hade troligtvis blivit bättre om hon till fullo hade omfamnat just hur komplex han var och gjort honom till en antihjälte.

Annars lyckas George som vanligt transportera mig fullständigt till platsen och epoken hon skriver om. I Henrik VIII:s självbiografi befinner jag mig ständigt vid hans sida, i ett praktfullt men intrigerande hov. Jag delar hans segrar, men också hans förluster. George har verkligen en förmåga att levandegöra historia.

Däremot måste jag gnälla på översättningen av Henrik VIII:s självbiografi. Särskilt i äldre verk tycks det vara som om översatta böcker knappt går igenom någon slags korrektur. Meningsuppbyggnaden blir stolpig och ibland i närmast obegriplig. Vissa meningar får jag läsa om både en och två gånger för att förstå vad det är som egentligen avses.

Men annars så tycker jag att Henrik VIII:s självbiografi är en kompetent och fängslande historisk roman som väcker nyfikenhet på denne komplexa monark.

Betyg 3: Gillade den.

Andra böcker jag har recenserat av Margaret George

Maria av Skottland (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.