Het

HetHet

Betyg: ☆☆☆
Författare: Åsa Anderberg Strollo, Gunnar Ardelius, Lisa Bjärbo, Inti Chavez Perez, Manne Forssberg, Martin Jern, Jenny Jägerfeld, Sara Ohlsson, Ingrid Olsson, Jessica Schiefauer
Förlag: Gilla böcker (2012)
Antal sidor: 245 sidor

Finns till exempel hos Adlibris eller Bokus.
Mitt exemplar var ett recensionsex.

Tio författare skriver tio heta, erotiskt laddade noveller för unga vuxna, men som även vuxna kan ha behållning av.

Det finns lite av, nåja, kanske inte allt men åtminstone det vanligaste vad det gäller sexuella fantasier i den här boken. Det finns mycket jag tycker om och en del saker som jag inte tycker om. Det jag gillar allra mest med den är att den är långt ifrån heteronormativ. Jag tolkar det som så att huvudpersonen i Åsa Anderberg Strollos novell upptäcker att hon är lesbisk och tycker om hur hennes upptäckt skildras.

Annars är det fullt av bisexuella personer i boken. Särskilt plus i kanten får de för att de tar med bisexuella män. Förra hösten publicerades nämligen en studie som nådde fram till resultatet att ja, bisexuella män finns faktiskt. Men detta var inte något du var tvungen att informera dessa författare om.

En annan sak som jag gillar är att tjejerna tar för sig. Sex är inte en ”present” som tjejen ger till killen, utan det är något hon själv vill. Att tjejer har sexuella begär och blir kåt, helt enkelt. Ibland kan jag annars bli lite mörkrädd när folk går på som om sex är något tjejer bara står ut med för killens skull och inte är något hon vill ha själv. På så sätt tycker jag att framtoningen är nyttig, då det framgår att även tjejer har en sexualitet.

Det finns dock en sak som jag inte gillar: i stort sett genom hela boken porträtteras killar som att de alltid vill ha sex. Ja, jag är då uppenbarligen inte kille och kanske vill majoriteten av alla killar hela tiden, men jag skulle önska att det fanns en större nyansering av killars sexualitet. Att folk slutade behandlar ”killar vill hela tiden” som ett faktum när detta förmodligen är högst individuellt. Jag såg en relation spricka på grund av det här ”faktumet” och det var inte vackert. Så större nyansering önskas.

Jag har ett par favoriter som sticker ut: Använd det ofta och flitigt… av Åsa Anderberg Strollo; Pose av Jessica Schiefauer; Salt av Inti Chavez Perez och Vattenmelon av Gunnar Ardelius. Jag älskar skildringen av konstnärsblicken i Pose, och Vattenmelons lite experimentella framtoning. Jag charmas av karaktärerna i Salt. Men särskilt fastnar jag för Använd det ofta och flitigt… på grund av hur Sailor beskrivs och därför att jag genast blir intresserad av Fanny. Jag skulle inte ha något emot att läsa en uppföljare på den här för att få se hur det går för Fanny i fortsättningen.

På det stora hela tycker jag att Het är en fantastisk bok och jag rekommenderar den till den som är intresserad.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Het

  1. Pingback: Lästa i september 2012 |C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.