Hett i hyllan #38

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag tänker att jag fortsätter med lite spännande sakprosa som jag har i bokhyllan. (Nej, jag har ingen struktur på det här, utan skriver om de böcker som jag kommer att tänka på varje torsdag.) Denna vecka blir det denna:

SexingTheBodyGenderPoliti3370_f

Sexing the Body av Anne Fausto-Sterling var kurslitteratur i en kurs jag läste hösten 2013. Närmare bestämt så handlar den om konstruktionen av kön i relation till individer som är intersex, har jag för mig.

Vi läste bara något kapitel i den, men det var väldigt spännande och gav definitivt mersmak. När jag nu ska kunna peta in den i planeringen är en bra fråga.

Nu hägrar solen, så jag ska sätta mig på trappen med Kriget har inget kvinnligt ansikte och bara njuta.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Hett i hyllan #38

  1. MissMagic skriver:

    Låter intressant. Ska kolla upp den närmare 🙂

  2. lyssnade på Svetlana i veckan i Göteborg.

  3. Monika skriver:

    ”konstruktionen av kön i relation till individer”… jag förstår inte ens vad det betyder 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      En lite klumpig och förenklad förklaring: i västvärlden har vi ett binärt könssystem. Boxarna man och kvinna som varje individ förväntas kryssa i att de tillhör. Dessa två kategorier tillskrivs egenskaper och anses vara stabila, oföränderliga, vilket ignorerar att vad som kännetecknar en man eller en kvinna förändras i takt med förändringar i den sociala och kulturella världen.

      Tydligast blir detta i relation till personer som föds med ”otydliga” könsorgan, där läkarna nästan på måfå bestämmer sig för att genomföra kosmetiska operationer på spädbarn för att ”tydliggöra” vilket kön barnet har. Det vill säga, det finns bara två kön och alla måste passas in i dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.