Hett i hyllan #46

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag ska strax iväg och titta på en lägenhet, men först så tänkte jag att jag skulle hänga med på hett i hyllan och skriva om två böcker som jag köpte vid samma, om än okänt, tillfälle innan jag började bloggade:

hettihyllan43

Jag har inte läst något alls av Fjodor Dostojevskij, men det förhindrade mig inte från att plocka åt mig två av hans böcker inne på Myrorna för ett antal år sedan. Visserligen två med något av det tristaste i omslagsväg jag har sett, vilket är väl det som är synd med att handla second hand. En tar chansen att handla böckerna även om de inte är särskilt snygga.

Bröderna Karmazov handlar, om jag har förstått saken rätt, om fyra bröder: Dmitri, njutningslysten och otålig; Ivan, som är lika briljant som han är dyster; Alyosha, som är ärlig och mild; samt den illegitime Smerdyakov, som är tyst, slug och grym. Drivna av en intensiv passion kommer de att brutalt mörda sin egen fader.

Idioten handlar om en prins som återvänder från ett sanatorium i Schweiz till Ryssland och väl hemma finner sig snärjd i en kärlekshärva mellan två kvinnor. Båda två är involverad med en korrupt, girig man.

Dostojevskij är en av författarna i min boktolva, så jag kommer ju troligen läsa honom redan i år. Det blir kanske rentutav så att jag läser Bröderna Karamazov redan i juli.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Hett i hyllan #46

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Två klassiker! Håller med – utsidan var inte lockande.

 2. Undrar om du gör som jag gjorde när vi var bostadsspekulanter: jag fastnade ofelbart framför befintlig bokhylla i försäljningsobjektet, som om böckerna ingick i köpet …
  Dostojevski är ingen enkel farbror att knäcka.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det fanns inga bokhyllor där 😉 Det var också det som var det mest negativa med den: jag hade svårt att föreställa mig hur jag skulle få in tillräckligt mycket bokhyllor. Eftersom platsbrist är en anledning till att jag flyttar så kändes det inte helt bra, så det blir nog inte den lägenheten.

   Fast de här böckerna verkar spännande.

 3. Monika skriver:

  Är osäker på om jag har läst dessa, men jag är ju svag för de gamla ryssarna 🙂

 4. dessa väntar tålmodigt i min hylla också….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.