Hett i hyllan #51

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag tänkte jag presentera två dilemman som står i min bokhylla:

hettihyllan50

De här två har stått väldigt länge i min bokhylla. Jag fick dem i födelsedagspresent långt innan jag började bokblogga, antingen när jag gick på mellanstadiet eller högstadiet. Det låter som riktigt spännande böcker. Problemet?

Ärkespeglaren är sista delen i en serie bestående av fyra böcker. Ambers blod är den sjunde delen av tio böcker. Jag har inte läst någon av författarna tidigare. Båda serierna är ganska gamla och svåra att få tag på, och eftersom jag inte har läst dem tidigare så är jag inte säker på att jag är villig att lägga ned den tid som krävs för att hitta de tidigare delarna i serien. Särskilt eftersom båda författarna är oprövade kort.

Samtidigt vet jag inte om det är så givande att läsa dem utan att ha läst de tidigare böckerna. Det skulle också kännas surt att rensa ut dem utan att ha läst dem eftersom de är presenter…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Hett i hyllan #51

 1. Bokhuset skriver:

  Jag har läst en bok av Stephen Donaldson och det var i serien om Thomas Covenant den klentrogne. Hemsk huvudkaraktär och den värsta antihjälte jag stött på. Så illa att jag inte kunde fortsätta läsa. Vissa gillar antihjältar dock, men någon måtta får det vara på hemsk personlighet.

  Roger Zelasny har jag inte läst men det är George R.R. Martins favoritförfattare, vad det nu kan vara värt. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror inte att det är några antihjältar i Kampen om Mordant, men jag brukar inte ha något problem med sådana 🙂 Det är nog den av serierna jag är mest sugen på.

   Hm, undrar om det betyder att Roger Zelazny är fylld av intriger och ond bråd död? 😉

 2. [Anna] skriver:

  Det där är så svårt, jag har därför köpt på mig massor av serier som står somhyllvärmare. Så när jag har tänkt läsa så finns böckerna och man behöver inte leta ihjäl sig på alla loppisar efter en specifik bok.

 3. Monika skriver:

  Det där dilemmat känner jag igen. Har många sådana exempel i hyllan 🙂 Jag har inte läst någon av författarna så jag kan inte erbjuda någon som helst hjälp i valet och kvalet.

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Det där är knepigt! Hur mycket ska man leta på antikvariat för en serie man inte vet om man gillar?
  Har inte läst någon av dem, Donaldson har vi faktiskt böcker av i hyllan.

 5. Gabriella skriver:

  Om man köper böcker mitt i en serie till någon utan att kolla upp om personen har läst den övriga serien, så har man kanske inte riktigt tänkt till i sitt presentgivande. Alltså kanske det inte gör så mycket om du rensar ut dem. Det är alltid svårt med presenter men jag har märkt att många andra aldrig har problem med att rensa ut sådant de fått så jag försöker bli bättre på det jag också. Även om jag alltid får lite dåligt samvete… Lycka till med ditt val!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Fast jag tror inte personen i fråga visste om att de var delar i en serie, utan såg att det var fantasy och att de kunde vara bra att ge en fantasyälskande unge 😉 Dessutom var nog böckerna lättare att få tag på då.

 6. Att kliva in sent i en serie funkar tyvärr alldeles för sällan. Jag letar fortfarande efter del 1 i en dansk författares verk som alla talat så gott om – jag har delarna 2, 3 och 4!!!! (olästa)

 7. Böcker mitt i serier är inte lätta att ta beslut om. Ännu svårare om du fått dem. Jag känner ofta samma sak. Donaldsson har jag läst men inte fastnat.

 8. Lena skriver:

  Ja det där är verkligen ett dilemma. Känns ju säkrare att läsa serierna från början, men tyvärr så är ju vissa böcker nästan omöjliga att få tag i.

 9. A ROOM OF MY OWN skriver:

  men Donaldson bör väl gå att låna på biblioteket i alla fall?
  Zelazny är jag mera osäker på. inget kul att läsa del i serie

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   De finns båda på mitt lokala bibliotek, ser jag nu när jag kollar. Men jag gillar inte att låna från det eftersom deras hemsida är helt värdelös och jag har dragit på mig förseningsavgifter för att jag tror att jag har lånat om böcker utan att ha gjort det. Tydligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.