Hjärnstark av Anders Hansen

Författare: Anders Hansen
Förlag: Fitnessförlaget (2017)
Antal sidor: 253 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. (Från baksidestexten.)

I början hos min sjukskrivning viftade en av mina samtalskontakter med Hjärnstark i ansiktet på mig. Då var jag inte särskilt mottaglig för det hela, men när jag köpte den bestämde jag mig för att ge den en ärlig chans. Och fann mig själv motvilligt övertygad.

På ett lättbegripligt och övertygande vis lägger Anders Hansen i Hjärnstark fram de vetenskapliga bevis som finns för de fördelar som motion ger hjärnan. Konditionsträning är bäst och det är inga större mängder som krävs för att få en mental ”uppgradering.” Ur ett evolutionärt perspektiv menar Hansen är vi skapade för att röra oss. Våra hjärnor är kvar på savannen även om vi har hunnit ljusår bort från den miljön. Den här typen av evolutionära slutsatser är rätt lätta att kläcka och när de presenteras tillsammans med faktisk forskning känns det en aning oärligt. Annars är Hansen bra på att värdera forskningsfynd och påpekar hur viktigt det är att vara försiktig med kausalitet.

Eftersom Hjärnstark är populärvetenskaplig driver den hårt tesen att motion är bra. Hansen har övertygande argument, underbyggda av forskning, men samtidigt känns det förenklat. Det finns människor som tränar mycket och ändå drabbas av depression. Det finns människor som tränar mycket och är lika dumma som stenar. Att säga att motion automatiskt kommer göra att du slutar vara deprimerad eller bli smartare är förenklat, utan det spelar nog in en mängd faktorer. Men att motion är nog så viktigt, det kan jag köpa.

Om du vill läsa en intresseväckande bok som får dig att genast vilja börja träna, då rekommenderar jag Hjärnstarkt å det varmaste.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hjärnstark av Anders Hansen

  1. Annette skriver:

    Ibland sitter jag och väntar i loungen när mina tjejer har danslektion, då har jag läst i deras utbud av träningsböcker, bland annat den här. Jag tycker att jag blir mer alert och skarpare i tanken när jag tränar, och absolut gladare, men det stora problemet är för mig att rycka upp mig och faktiskt träna. Jag köper inte heller konceptet rakt av, det kan inte vara så enkelt som att motion löser depressioner och gör att vi blir smartare, det finns ju idrottsmän som tar sina liv på grund av depression. Men jag kan tänka mig att de flesta ändå faktiskt mår bättre och får fart på hjärnan om vi tränar.

  2. Pingback: Skärmhjärnan av Anders Hansen - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.