If Anything Happens I Love You

Poster för If Anything Happens I Love You

Regissör: Michael Covier och Will McCormack
Manus: Michael Govier och Will McCormack
Skådespelare:
Produktionsår: 2020
Längd: 13 minuter

I efterdyningarna av en tragedi, kämpar två sörjande föräldrar med att närma sig varandra igen. De har förlorat ett barn, men sorgen efter deras flicka har drivit in en kil mellan dem. Tystnaden regerar i deras hem. Men de måste navigera genom det känslomässiga tomrummet och hitta tillbaka till varandra.

Jag fick av en slump syn på If Anything I Happens I Love You bland mina förslag på Netflix och började se den eftersom den är bara tretton minuter, men slutade av någon anledning. Men när den vann en Oscar för bästa animerade kortfilm bestämde jag mig för att se den.

If Anything Happens I Love You är en riktig pärla. Det förekommer ingen som helst dialog, men det behövs inte. Istället sätter musik och animationer stämningen. Jag blir oerhört berörd och tagen medan jag ser filmen. Föräldrarnas sorg, det döda barnets närvaro, allt detta gestaltas så fantastiskt genom de sinnrika animationerna. Teckningsstilen är enkel, nästan skissartad. Färg används sparsamt för att gestalta karaktärernas känslor, från djupaste sorg till spirande hopp.

I If Anything Happens I Love You får vi se föräldrarna, men också deras skuggor. Deras skuggor som kanske gestaltar än tydligare det tumultartade gytter av känslor som de bär inombords. På så sätt behövs ingen dialog. Vi ser alltför tydligt och lever oss alltför väl in i den förlust de har lidit.

If Anything Happens I Love You är en enastående skildring av trauma och förlust, med en animationsstil och musik som bara bidrar till att bygga en oförglömlig stämning.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.