Jag är Malala av Malala Yousafzai

jag är malala

Författare: Malala Yousafzai
Originaltitel: I am Malala
Översättare: Johanna Svartström
Förlag: Massolit Förlag (2014)
Antal sidor: 285 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Den nionde oktober 2012 sköts Malala rakt i ansiktet av en taliban, men hon överlevde mirakulöst nog. Det är under denna dag som Jag är Malala börjar och den händelse som de allra flesta känner till, sedan tar berättelsen ett steg tillbaka och berättar om livet innan skottet. Om hur hennes pappa grundade en skola, gifte sig med hennes mamma (analfabet, men hängiven till flickors utbildning) och hur Malala och hennes syskon kom till världen.

Jag är Malala är en bok som lär mig en hel del om Pakistans historia, som är sorgligt frånvarande från min historieundervisning ifrån skolan. Men även om pakistansk kultur, vad en pashtun är och om deras seder. Det är intressant läsning, onekligen. Men den som plockar upp Jag är Malala gör det troligtvis för att lära sig mer om just Malala. Stundtals känns det som om hon tappas bort och det är Pakistans och hennes pappas historia och kamp som främst lyfts fram.

Men visst får jag lära känna Malala. Går det att fyllas av annat än beundran när du läser om hennes liv? När hon under pseudonym bloggar på urdu för BBC:s räkning om hur det är att leva i en talibanstyrd stad, trots att det innebär livsfara för hennes liv om hon blir påkommen. När hennes identitet röjs och hon ställer sig i det öppna för att väcka talan om flickors rätt till utbildning. När hon trots dödshot fortsätter att gå till skolan. Att komma flickan, som avböjde en presskonferens när hon vunnit Nobels fredspris för att hon fortfarande hade skoldag, närmre är en stark och mäktig upplevelse. Jag är glad att Jag är Malala har gett mig chansen.

Om du som jag bor i ett land där skolgång för båda könen är obligatorisk till en viss ålder och sedan är gratis om du fortsätter uppåt, är det ganska lätt att ta utbildning för given. Jag bor i en stat som satsar pengar till studiebidrag för universitetsstudenter och går gratis på universitetet. För mig har det aldrig funnits några tvivel om att jag skulle studera vidare. Men detta är en rätt som inte är given i alla länder och när jag läser Jag är Malala blir jag påmind om detta. Det är självklart att alla, oavsett kön, ska kunna gå i skolan och göra det utan att riskera skada eller död. Därför måste hela världen höja sin röst och skandera för flickors rätt till utbildning.

Jag är Malala bjuder på stark och lärorik läsning om en ytterst beundransvärd person. Malala är en sann förebild!

betyg4

Andra som har bloggat om Jag är Malala

Bokhyllan; Boktokig; Endast EböckerFeministbiblioteketromeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Jag är Malala av Malala Yousafzai

  1. Lena skriver:

    Denna bok kommer jag absolut att läsa framöver.

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Den här boken är jag väldigt sugen på att läsa!

  3. Skriver upp den här på listan, låter som två intressanta ämnen 🙂

  4. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Månadsrapport: Januari 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.