Jakten på den mytomspunna bokhyllan fortsätter

Jag ville bara säga tack för alla trevliga tips jag har fått om bokhyllor och eventuella andra lösningar på mitt förra inlägg. Jag ska ha dem i åtanke.

Jakten gick då vidare onsdags. Som tur är så är praktiskt taget alla second hand-butiker öppna på onsdagar, vilket gjorde att vi hade ett par alternativt att välja på. Vad som är lite mer oturligt är att de öppnar på olika och random tider, så vi fick åka lite kringelikrokar kring i stan för att passa in dem alla.

Personligen älskar jag second hand och de udda saker (läs: böcker) man kan hitta där. Second hand-butiker är för övrigt en stor del av boven i dramat till att jag behöver en ny bokhylla. Sidospår åsido: jag hade underskattat hur mycket andra människor älskade second hand. Detta visade sig i att det var en enormt lång kö innan öppningstid på butik 2. Jag är inte så bra med folksamlingar. Det är inte det att jag får panik av dem, för det får jag inte direkt, utan jag blir bara så fruktansvärt trött på kort tid av alla ljud och alla människor. Av människor som trampar mig på hälarna när jag inspekterar bokhyllor. Av människor som knuffar till mig.

För att bespara er min långa monolog så gör vi en enkel uppställning:

Butik 1: Hade två bokhyllor till salu. Billiga, rätt bra skick, rätt höjd (jag är villig att ta en bokhylla som är 160-170 nu), rätt färg. Dessvärre stora, djupa skåp nedtill som var djupare än hyllplanen. Next.

Butik 2: Oj, oj, så mycket bokhyllor. Det mesta var antingen för högt eller för lågt, men det fanns en del som var precis rätt höjd och rätt bredd. Dessvärre var de vita. Vita möbler är personligen något jag avskyr och även om jag kunde måla om dem, så ville jag fortsätta leta.

Butik 3: Hade väldigt lite bokhyllor – kanske fem stycken. De hade dock en väldigt rolig 50-talshylla i rätt färg. Men den tog de hutlöst mycket betalt för med tanke på alla repor och att den inte var i superbra skick i övrigt. Dessutom avskydde jag fötterna på den. Jag vet att jag är väldigt kräsen, men är det inte bättre att köpa något som passar en perfekt än något som passar en sisådär?

Butik 4: Återigen väldigt mycket bokhyllor. Dessvärre var alla två meter eller hade skrymmande skåp nedtill.

Det slutar nog med att jag köper en sådan här från IKEA.

Vi prövade även ett par butiker för nya möbler utan större tur där. Istället kom jag hem med en bäddmadrass och en kontorsstol, vilket inte riktigt var vad jag skulle ha. Kontorsstolen är kanske relevant för denna blogg då det inte är enbart är en bokblogg utan också en blogg om att skriva. Efter att ha läst Bodil Malmstens Så gör jag har jag tagit fäste på det här med att skaffa sig en riktigt bra, ergonomisk stol för att skona ryggen om man ska sitta still länge och skriva. Min rygg tackar mig redan.

Jag har nästan helt och hållet bestämt mig för att jag ska köpa en Billy bokhylla på 106 centimeter och sedan köpa till två överhyllor. Jag måste bara fundera närmre på saker och räkna slantarna i plånboken med tanke på bokrea och allt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

4 svar på Jakten på den mytomspunna bokhyllan fortsätter

 1. Mia Hansèn skriver:

  Men din stackare, jag lider faktiskt med dig!! Jag har precis fått napp på 4(!) mörkbruna enkla för en okej peng och hemkörning. Vi har letat i ungefär ett år!! Detta kommer nog dock gå bra, även om de är för höga och inte har dörrar etc etc. Så om inget oförutsett händer är jag snaaart med bokhylla, skrytbilder utlovas 😉

 2. 🙁 Det är svårt med bokhyllor. Och av någon anledning, som jag själv inte riktigt kan förstå, så har många bokhyllor skrymmande skåp nedtill. Ofta i kombination med allt för djupa hyllor.

  Jag har två Billy-bokhyllor som jag gillar mycket. De är praktiska, lätta att sätta ihop och snygga.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag förstår inte heller det här med skåpen! Det är väldigt irriterande. Jag tycker heller inte att hyllorna behöver vara så djupa, utan de kan vara 29 cm. Då får man oftast plats med dubbla rader böcker utan problem.

   Jag har en Billy hylla idag som jag har köpt begagnat och de är verkligen stabila saker. Och de ser inte dumma ut heller 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.